Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Akcija SIPA-e zbog ratnih zločina nas srpskim civilima u Hrasnici

Pripadnici Državne agencije za istrag ei zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhapsili pet osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici u periodu od 1992. do 1994. godine.Uhapšeno je pet osoba, a kako saznajemo radi se o Vahidu Alađuzu, Senadu Gadži, Neziru Aganu, Muji Vatrešu i Sulji Hebibu.

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola “Aleksa Šantić” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje 8 zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava.

“Prema prikupljenim dokazima Tužilaštva, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4.motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonitozatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice”, navode iz Tužilaštva BiH.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama R Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH. Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac, donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Podsjetimo, za ovaj slučaj se u Beogradu sudi i Huseinu Mujanoviću, koji je prvobitno osuđen na deset godina zatvora, ali je presuda poništena.

Klix.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti