Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene: Evo ko su nove ministrice

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade. Priča je završila uspostavom i izglasavanjem, a specifična je zbog toga što od 16 ministara, čak 12 njih su žene. “Borba protiv spolne diskriminacije i obiteljskog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena”, rekao je Rama.

Vladu je prihvatilo 77 od 140 zastupnika, čineći tako većinu. Nova Vlada sastojat će se od 16 ministara i Ramom kao čelnikom i premijerom države, piše tportal.hr.

Da je Albanija odlučna u svojem nastojanju da što prije uđe u Europsku uniju, ovim potezom postaje svima jasno. Dok se veće i razvijenije države EU i svijeta bore s ravnopravnošću spolova i uključivanjem žena u politiku ili liderske pozicije, uključujući samu EU, ova mala balkanska država zaista ulazi u povijest. Ramova se nova Vlada sastoji od čak 70.5 posto žena, a zanimljivo vodstvo je odobreno sa 77 glasova nasuprot 53 protivljenja.

Olta Xhaçka – vanjska politika i europska posla

Olta Xhaçka - undefined

Olta Xhaçka ministrica je za vanjsku politiku i europska posla. Završila je diplomski studij Političkih znanosti i međunarodnih odnosa te poslijediplomski studij javne uprave na Sveučilištu Clark u Massachusettsu, SAD. Rođena je u Tirani i ima 42 godine. Od septembra 2017. do januara 2021. obnašala je dužnost ministrice obrane i pridaje joj se u zaslugu modernizacija obrambenih snaga. Predsjednica je Foruma žena socijalista, a njeno područje interesa su spona ravnopravnost, zaštita maloljetnica i socijalna pitanja.

Delina Ibrahimaj – finansije i ekonomija

Delina Ibrahimaj  - undefined

Delina Ibrahimaj čelna je osoba Ministarstva financija i ekonomije. Rođena je Tirenjanka i ima 38 godina. Stekla je zvanje bakalara za Menadžment i međunarodnu ekonomiju, magistrica je Znanosti generalnog menadžmenta na Sveučilištu “Luigi Bocconi” u Milanu. U Rimu je polazila doktorski studij te postala doktorica bankarstva i finansija. Tokom svoje karijere radila je na nizu uvođenju niza antikorupcijskih mjera. Od 2016. do 2019. radi kao generalna direktorica zavoda za statistiku, a do 2021. kao generalna direktorica za poreze.

Belinda Balluku – infrastruktura i energija

Belinda Balluku - undefined

Belinda Balluku nastavlja obnašati dužnost ministrice infrastrukture i energije, poziciju na kojoj se nalazi od 2019 godine. Diplomirala je Ekonomski razvoj na Harvard Kennedy School. Stekla je i diplomu iz Menadžmenta u Miamiju. Osim toga, 1999. je studirala pravo na Atenskom tehnološkom institutu u Grčkoj. Ova 47-godišnjakinja je specijalizirana za zračnu sigurnost, telekomunikacije, ljudske resurse, lokalnu samoupravu i vođenju društvenih institucija.

Evis Kushi – obrazovanje, sport i mladi

Evis Kushi - undefined

Evis Kushi ima 46 godina i rođena je u Elbasanu, a u novoj Vladi bit će ministrica obrazovanja, sporta i mladih. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Tirani, a doktorirala u Engleskoj, na Univerzitetu Staffordshire. Doktorirala je na području ekonomije i turizma. Profesorica je na tiranskom Poljoprivrednom sveučilištu. Do trenutka kada je imenovana za ministricu bila je zamjenica predsjednika parlamenta Grupa Socijalističke partije.Tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Elva Margariti – kultura

Elva Margariti - undefined

Elva Margariti nastavlja na dosadašnjoj poziciji ministrice kulture, a njen se rad posebno istaknuo za vrijeme potresa 2019. godine. Magistrica je arhitekture proizašla sa Sveučilišta u Firenzi, u Italiji, a njeno područje interesa su projektiranje, prekvalifikacije te revitalizacija izgrađenog okoliša i bioarhitektura. Usavršavala se u Šangaju. Ima 41 godinu.

Milva Ekonomi – životni standard

Milva Ekonomi  - undefined

Milva Ekonomi je nova ministrica za standarde i usluge. Završila je visoko obrazovanje na Poljoprivrednom sveučilištu, a ima i MBA sa Sveučilišta u Tirani. Usavršavala se u području ekonomske i socijalne statistike te menadžmenta u Zavodu za statistiku rada u SAD-u, u Eurostatu sa sjedištem u Luksemburgu te u talijanskom Istatu. U januaru 2020. postaje predsjednica Odbora za ekonomiju i finansije, a od dembra 2020. do preuzimanja svoje pozicije u novoj Vladi, obnašala je dužnost ministrice agrikulture i ruralnog razvoja.

Ogerta Manastirliu – zdravlje i društvena dobit

Ogerta Manastirliu  - undefined

Ogerta Manastirliu, nova ministrica zdravlja i društvene dobrobiti, ima 43 godine, a nosi titulu doktorice znanosti u području analitičke kemije i okoliša. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Tirani, gdje je jedno vrijeme i predavala kao vanjski predavač. Članica je Izvršnog odbora Socijalističke partije. Radila je kao stručnjak za upravljanje i koordinaciju socijalne politike i ljudskih resursa za različite nacionalne i međunarodne organizacije, poput UNFPA-e, Fondacije Friedrich Ebert. Od 2017. djeluje kao zamjenica predstavnika okruga Tirane u albanskom parlamentu.

Mirela Kumbaro Furxhi – turizam i okoliš

Mirela Kumbaro Furxhi - undefined

Mirela Kumbaro Furxhi obnašat će dužnost ministrice turizma i okoliša. Dosad je radila kao profesorica lingvistike i interkulturalnih studija. Završila je preddiplomski studij na Sveučilištu u Tirani, na Fakultetu povijesti i filologije. Nastavila je svoje obrazovanje u Parizu, u Francuskoj, te se vratila u Tiranu kako bi postala doktorica znanosti. U prošla dva mandata Ramove Vlade, bila je ministrica kulture, a 2017. joj je francusko ministarstvo kulture dodijelilo titulu “Počasne časnice u umjetnosti i kulturi” za poseban doprinos albansko-francuskoj saradnji.

Bora Muzhaqi – mladi i djeca

Bora Muzhaqi  - undefined

Bora Muzhaqi odsad će biti ministrica za mlade i djecu. Do preuzimanja nove uloge bila je savjetnica državnog ministra za zaštitu poduzetništva i članica Povjerenstva za regulaciju i nadzor. Bila je porezni savjetnik za EY i PwC, analitičar kompenzacija u Odjelu za ljudske resurse pri Citibanku u Londonu te afatičarka za integraciju u EU pri Ministarstvu obrane. Diplomirala je u Londonskoj Školi za ekonomiju i političku nauku. Tečno govori 4 strana jezika – engleski, italijanski, njemački i turski.

Edona Bilali – zaštita poduzetništva

Edona Bilali - undefined

Edona Bilali nova je ministrica za zaštitu poduzetništva. Sa svoje 32 godine stekla je diplomu Poslovna administracije pri Univerzitetu u Tirani, završila je stručni magisterij iz marketinga na Univerzitetu u Tirani, i stekla licencu trenera od Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja. Kandidatkinja je za doktorski studij na Univerzitetu primijenjenih nauka u Austriji. Predavala je na fakultetima u Tirani i Durrësu. Profilirala se kao poslovni trener, stručnjakinja za ljudske resurse i stručnjakinja za nabavu pri Ministarstvu finansija.

Elisa Spiropali – odnosi s parlamentom

Elisa Spiropali  - undefined

Elisa Spiropali u Ramovoj će vladi nastaviti biti ministrica za odnose s parlamentom, kao što je bila od 2019. godine. Ova 38-godišnjakinja nakon dvije godine srednje škole u Tirani odlazi na školovanje u Kanadu, kao jedna od 5 najboljih srednjoškolaca u Albaniji. Diplomirala je na području ekonomije i politike, a obrazovanje je nastavila u Sussexu, u Velikoj Britaniji, na području Europske ekonomske politike. Njena specijalnost su efikasnost u upravljanju, borba protiv neformalnosti i visoka izvedba u izvršavanju zadataka.

Frida Krifca – agrikultura i ruralni razvoj

Frida Krifca - undefined

Frida Krifca nova je ministrica agrikulture i ruralnog razvoja. Prije toga provela je četiri godine kao generalna direktorica u Agenciji za poljoprivredni i ruralni razvoj. Studirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tirani, a magistrirala poslovnu administraciju na Fakultetu za poslovnu administraciju na Univerzitetu Akron, Ohio.

12 ministrica i 4 ministra

Osim 12 navedenih ministrica, Vladu će činiti i premijer Edi RamaArben Ahmetaj – potpredsjednik Vlade i ministar za program obnove i reforme, Niko Peleshi – ministar obrane, Bledar Çuçi – ministar unutarnjih poslova i Ulsi Manja – ministar pravosuđa.

Više informacija kao i fotografije ministrica pogledajte OVDJE.


VIJESTI

Najnovije vijesti