Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETAmbasadori OSCE-a: Odlučniji smo nego ikad podržati suverenitet BiH, izbore održati na...

Ambasadori OSCE-a: Odlučniji smo nego ikad podržati suverenitet BiH, izbore održati na vrijeme

Ambasadori pri OSCE-u istakli su da bi namjerna opstrukcija blagovremenih izbora u Bosni i Hercegovini od pojedinih političkih lidera predstavljala kršenje osnovnih demokratskih prava građana i da su odlučniji nego ikad da pruže podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

“Nakon naše nedavne posjete Sarajevu, mi, ambasadori Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pri Organizaciji za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE), odlučniji smo nego ikad u namjeri da pružimo podršku demokratskim institucijama u Bosni i Hercegovini te suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, istakli su iz OSCE-a.

Smatraju da u trenutku dok Rusija vodi barbarski rat protiv Ukrajine ne mogu zanemariti šta se dešava u drugim regijama.

“U Bosni i Hercegovini vidimo i izazove i prilike koje zahtijevaju kontinuiran angažman OSCE-a i država koje predstavljamo. Misija OSCE-a u BiH predstavlja istinsku dodatu vrijednost kroz svoju stručnost, zagovaranje i angažman na svim nivoima širom BiH, putem svoje mreže terenskih kancelarija”, navodi se.

Tvrde da su zabrinuti zbog činjenice da lideri, iz cijelog političkog spektra, podrivaju demokratske institucije u BiH.

“Namjerna opstrukcija blagovremenih izbora od strane političkih vođa u BiH, kako je propisano državnim Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavljala bi kršenje osnovnih demokratskih prava građana. Još mnogo posla ostaje da se uradi”, naglašavaju iz OSCE-a.

Dodaju, u kontekstu nastupajućih oktobarskih izbora da je imperativ da se obezbijede i stave na raspolaganje finansijska sredstva potrebna za provedbu najosnovnijeg prava i obaveze svake demokratije – prava glasa.

“U potpunosti očekujemo da izbori budu održani na vrijeme, uz potpuno finansiranje te uz punu podršku političkih lidera u BiH. Mi vidimo obećavajući potencijal u nacrtu ‘paketa odredaba o jačanju integriteta’, koji bi, ukoliko dođe do njegovog usvajanja, poboljšao efikasnost rada izborne administracije i smanjio potencijalne mogućnosti za prevare i zloupotrebe, u skladu sa preporukama ODIHR-a”, navodi se.

Ističu da vjerodostojni izbori predstavljaju veoma važan aspekt demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini.

“Potrebni su nam lideri koji će se vratiti teškom poslu upravljanja, koji će riješiti nesporazume unutar oformljenih BiH institucija te oni koji će naći kompromis u odgovoru na izazove, a u službi građana BiH”, ističu iz OSCE-a.

Naglašavaju da BiH mora provesti korjenite demokratske reforme kako bi napredovala na putu evropskih integracija.

“U ovom trenutku, kada određeni akteri na međunarodnoj sceni uništavaju najosnovnija pravila i norme međunarodnog poretka, moramo posebnu pažnju posvetiti zaštiti i odbrani principa i obaveza OSCE-a i ne dozvoliti rušiteljima da ugroze napredak ostvaren u protekle tri decenije. Zapadni Balkan prešao je dugačak put, ali ga još uvijek čeka puno posla. Vjerujemo da je OSCE nezaobilazan dio ovog kontinuiranog putovanja”, zaključuje se u saopćenju OSCE-a.

Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari