Petak, 19 Aprila, 2024

Aplikacija za elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u svrhu poboljšanja procesa dostavljanja i evidentiranja imovinskih kartona izabranih zvaničnika na početku odnosno po prestanku mandata omogućila elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internetskoj stranici Centralne izborne komisije BiH

Aplikacija osigurava tačnost podataka, ubrzanje procesa obrade podataka i jednostavnost podnošenja obrasca Izjave o imovinskom stanju. A prije svega biće efikasniji proces objave podataka iz izjava o imovinskom stanju izabranih zvaničnika, odnosno njihovo stavljanje na uvid javnosti.

Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi nova aplikacija, zatim se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju. Ovom procedurom završava se ciklus predaje podataka na imovinskom kartonu.

Na web stranici Centralne izborne komisije BiH objavljeno je i Korisničko uputstvo za online elektronsko popunjavanje obrasca Izjave o imovinskom stanju za izabrane zvaničnike.

U slučaju da se pojavi problem ili nedoumica vezana za upotrebu aplikacije “Imovinski kartoni”, korisnici aplikacije se za tehničku podršku mogu obratiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH na e-mail: imkar@izbori.ba ili na telefonski broj: +387 33 251 320.

Obaveza podnošenja izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika, rokovi i sadržaj izjave su propisani odredbama člana 15.7 i člana 15.8 Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti