Utorak, 18 Juna, 2024

Bh. građani dnevno ispuše 3,3 miliona KM

Svake minute u svijetu umre deset pušača. Duhan predstavlja jedan od glavnih rizika za brojne hronične bolesti, uključujući karcinom, kardiovaskularne i bolesti pluća, a bez obzira na sve ove činjenice, broj pušača u svijetu se ne smanjuje. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine u svijetu zbog pušenja umre više od šest miliona ljudi, dok skoro 900 hiljada umre zbog pasivnog pušenja.

„Posljedice pušenja duhana su mnogobrojne, u prvom redu mogu nastati arterosklerotska oboljenja krvnih sudova, što kao posljedicu ima ili moždani ili srčani udar, tromboze krvnih sudova, i bolesti koje mogu dovesti do amputacije ekstremiteta.“ – kazala je dr. Jasmina Bošnjić, spec. interne medicine u Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Iako, kako doktorica Bošnjić kaže, mnogi pušači nakon godina pušenja ne žele prestati konzumirati cigarete, misleći da su svoj organizam uništili i da im prestanak neće popraviti zdravlje, to zapravo nije istina. Pa čak ako ste pušač i više od 20 godina, ukoliko prestanete pušiti možete poboljšati svoje zdravlje.

„Rizici se zaista smanjuju višestruko sa svakom godinom od prestanka pušenja duhana.“ – dodaje Bošnjić.

Bosna i Hercegovina u svijetu zauzima 13. mjesto po konzumaciji duhana i duhanskih prerađevina, što znači da dnevno ispušimo čak 3,3 miliona KM. Federalna Vlada u prošloj godini utvrdila je Prijedlog zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskog dima, što bi u konačnici moglo dovesti do zabrane pušenja na javnim mjestima, pa se možda BiH i pomakne sa ove nezavidne pozicije. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti