Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Održana 29. sjednica Općinskog vijeća u Srebreniku

Na 29. sjednici Općinskog vijeća u Srebreniku, između ostalog, usvojen je prijedlog Odluke o proširenju kruga korisnika prava na zdravstveno osiguranje, kojom se, prema riječima općinsklog načelnika Nihada Omerovića, obuhvataju sve kategorije, tako da niti jedno lice na području ove općine ne bi trebalo ostati bez zdravstvenog osiguranja.

S tim u vezi, u budžetu općine Srebrenik planirana su sredstva u iznosu od 10.000 maraka. S obzirom da je Općina Srebrneik uljučena u realizaciju projekta zatvaranja kolektivnih izbjegličkih centara CEB-II i da je u Špionici započeta izgradnja jednog, nakon čega je planirana izgradnja i drugog stambenog objekta u Tinji, na današnjoj sjednici usvojeni su prijedlozi odluka o visini zakupnine u stambenim jedinicama izgrađenim u okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara i kriterijima, uslovima, te postupku ostvarivanja prava na subvencioniranje najamnine za korištenje stanova po modelu neprofitno-socijalnog stanovanja.  

Visina mjesečne zakupnine iznosila bi jednu marku po metru kvadratnom, a prava na punu subvencije imali bi korisnici stalne socijalne pomoći, korisnici dječijeg dodatka od Centra za socijalni rad, kao i osobe starije od 65 godina bez porodičnog staranja.

Na inicijativu vijećnika aktueliziran je i problem s gužvama u poslovnici Zavoda zdravstvenog osiguranja TK u Srebreniku prilikom aplikacije markice premije zdravstvenog osiguranja i ovjere zdravstvenih knjižica. S tim u vezi, kako je istakao načelnik Omerović, a kako bi se smanjile gužve, obavljeni su razgovori s predstavnicima ZZO TK. Dogovoreno je da Općina Srebrenik obezbijedi adekvatan kancelarijski prostor koji će biti izdvojen od poslovnice u Srebreniku i svu neophodnu infrastrukturu, a predstavnici Zavoda trebali bi obezbijediti dodatni broj službenika ili mobilni tim koji bi bio dodatno angažovan na ovim poslovima. Ove bi aktivnosit trebale biti završene u narednih deset dana.

Na sjednici je obavljena i rasprava o Prijedlogu odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionog plana Centar Srebrenik  i Prijedlogu pravilnika o postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Općine srebrenik. (A.I.)

29.sjednica OV Srebrenik

U Srebreniku održana 29.sjednica općinskog vijeća. Usvojena Odluka o proširenju kruga korisnika zdravstvene zaštite ,kao i uslovi korištenja socijalnih stanova u okviru projekta gašenja kolektivnih centara u okviru projekta CEB 2. Načelnik Nihad Omerović najavio i rješavanje problema gužvi na ovjeri premija zdravstvenog osiguranja.

Gepostet von Radio Srebrenik 90,8 i 103 FM am Donnerstag, 31. Januar 2019

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI