Četvrtak, 8 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETBiH pri vrhu liste zemalja sa najvećom smrtnošću od virusa korona

BiH pri vrhu liste zemalja sa najvećom smrtnošću od virusa korona

Koronavirus u BiH

Bosna i Hercegovina se, prema zvaničnim podacima o broju osoba zaraženih koronavirusom na milion stanovnika, zaključno sa 5. junom 2021. godine, nalazi na 55. mjestu u svijetu, iza svih zemalja regiona i većine država Evropske unije.

U Bosni i Hercegovini su koronavirusom zaražene 62.633 osobe na milion stanovnika. Srbija je na 28. mjestu sa 81.974 slučaja na milion stanovnika, Hrvatska na 21. mjestu sa 87.561 slučajem, Slovenija na osmom sa 122.748 slučajeva, Sjeverna Makedonija na 38. mjestu sa 74.597 slučajeva, te Crna Gora na drugom mjestu sa 158.867 slučajeva na milion stanovnika.

Poređenja radi, koronavirus se u odnosu na Bosnu i Hercegovinu mnogo brže širio u zemljama poput Češke, Švedske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Nizozemske, Belgije, Francuske, Portugala, Mađarske, Švicarske, Španije, Austrije i Italije.

Statistika koja se odnosi na broj smrtnih slučajeva, za razliku od ove statistike, smješta Bosnu i Hercegovinu pri sami vrh svjetske liste.

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su od posljedica koronavirusa preminule 2.874 osobe na milion stanovnika, lošiji su samo Peru sa 5.564 smrtna slučaja na milion stanovnika i Mađarska sa 3.096 slučajeva na milion stanovnika. Visoka smrtnost je zabilježena i u državama poput Češke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Slovačke, Brazila, Belgije, Slovenije i Italije, u kojima je registrovano više od 2.000 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari