Utorak, 25 Juna, 2024

BiH u 2018. godini bila jedna od atraktivnijih destinacija

Kao jedna od najsvjetlijih tačaka bh. privrede u 2018. godini ističe se turizam. Ovaj sektor iz godine u godinu sve više napreduje, stalno se obogaćuje turistička ponuda i sve je više stranaca koji se odlučuju za posjetu našoj zemlji, a shodno tome sve su veći i prihodi u državnoj kasi i kasama brojnih ugostitelja i zanatlija.

Prema posljednjim obrađenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, za period od januara do oktobra 2018. godine, samo područje FBiH posjetilo je ukupno 929.724 turista. S obzirom na to da 2018. godina nije završena, zbirni podaci za godinu na zalasku bit će dostupni početkom 2019. godine.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najveći broj turista koji su posjetili FBiH dolazio je iz Kine, Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Italije, Malezije, Srbije, Turske, SAD-a, Južne Koreje, Francuske, Poljske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kuvajta, Austrije i drugih država. 

Međutim, od svih nabrojanih turista najviše su se Hrvati, Kinezi, Nijemci, Slovenci, Italijani i Turci odlučivali na dolazak u BiH. (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti