Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETBolnica medicinare kojima je novorođenče palo na pod šalje na obuku

Bolnica medicinare kojima je novorođenče palo na pod šalje na obuku

Policija provjerava navode prijave koja se odnosi na nesavjesno pružanje liječničke pomoći u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje je novorođenče zadobilo ozljede glave.

Nakon što je u Univerzitetskoj bolnici Foča tijekom porođaja medicinskom radniku beba ispala na pod, jedna od mjera koja je predložena jeste da svi zaposleni na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo te u Ginekološko-akušerskoj ambulanti idu na ponovnu obuku.

Potvrđeno je to za “Nezavisne novine” iz ove zdravstvene ustanove, odakle je prošlog tjedna stigla šokantna informacija, koja je zgrozila bh. javnost i upalila alarme za uzbunu.

Policija istražuje Naime, policija provjerava navode prijave koja se odnosi na nesavjesno pružanje liječničke pomoći u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje je novorođenče zadobilo ozljede glave. Beba je, kako nam je u četvrtak potvrđeno iz trebinjskog tužiteljstva, još u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a iz fočanske bolnice, pozivajući se na informacije koje dobivaju od kolega, kažu da je njeno zdravstveno stanje dobro.

Univerzitetska bolnica Foča je tijekom prošlog tjedna Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dostavila iscrpan izvještaj sa svim podacima i postupcima provedenim u vezi s nenamjernim neželjenim događajem tijekom kojeg je došlo do povređivanja novorođenčeta”, rekli su za “Nezavisne novine” iz ove zdravstvene ustanove. Dodaju da su proveli sve nužne radnje koje se tiču uzimanja potrebnih podataka s izjavama neposrednih sudionika događaja, od strane rukovodstva Ustanove.

“Stručni kolegij je također upoznat s neželjenim događajem, zatim je Etički odbor Univerzitetske bolnice Foča proveo sve neophodne procedure koje se tiču događanja povezanih s događajem tijekom kojeg je došlo do nenamjernog povređivanja bebe prilikom porođaja”, rekli su iz Univerzitetske bolnice Foča.

Liječnik prijavio Tvrde da su sve dobivene informacije proslijeđene resornom ministarstvu, s predloženim mjerama radi unapređenja postojećih protokola i procedura, s pojačanom opreznošću prilikom njihovih izvođenja. “Između ostalog, one podrazumijevaju ponovnu provjeru svih radnih procedura na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo i otklanjanje eventualnih nedostataka, kao i provođenje ponovne obuke svih zaposlenih na Odjeljenju kao i Ginekološko-akušerskoj ambulanti”, naveli u iz Univerzitetske bolnice Foča.

I iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjećaju da su zatražili izvještaj ove zdravstvene ustanove te potvrđuju da im je Univerzitetska bolnica Foča dostavila kompletan izvještaj. “Izvještaj sadrži informacije koje su medicinskog karaktera i po svojoj prirodi se ne smiju iznositi u javnost”, naveli su iz resornog ministarstva. Podsjećaju da je postupak utvrđivanja okolnosti pod kojima se, nažalost, ovaj događaj dogodio, već pokrenut kod nadležnih pravosudnih organa. Kako je ranije rečeno u Policijskoj upravi Foča, slučaj je 20. kolovoza policiji prvo prijavio dežurni liječnik KCUS.

Policiji je rekao da je u KCUS dovezeno novorođenče s ozljedama glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča. “Istog dana otac novorođenčeta prijavio je nesavjestan rad liječnika u Univerzitetskoj bolnici Foča. O svemu je obaviješten tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Trebinje, koji je naložio da se poduzmu sve mjere i radnje na dokumentiranju krivičnog djela”, rekli su u PU Foča.

N1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari