Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Brammertz: Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca izaziva zabrinutost

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertz obratio se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Ureda tužioca Mehanizma i rekao da negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca i dalje izaziva veliku zabrinutost.

Tužilac Brammertz se u svom obraćanju fokusirao na nedavne događaje nakon podnošenja svog pisanog izvještaja 15. maja 2023.

Brammertz je obavijestio Vijeće sigurnosti o nedavnoj presudi u konačnom predmetu MKSJ-a, Stanišić i Simatović. Napomenuo je da je Žalbeno vijeće prihvatilo argumente Ureda tužioca i utvrdilo da su obojica optuženih krivično odgovorna kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata za veći broj zločina u BiH.

Kazao je kako su Stanišić i Simatović imali istu namjeru kao i drugi čelnici Srbije, hrvatskih Srba i bosanskih Srba da etnički očiste područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine gdje je živjelo nesrpsko stanovništvo. Naglasio je kako su oni dodatno pridonijeli provedbi udruženog zločinačkog poduhvata na razne načine, posebno podržavanjem ozloglašenih paravojnih skupina.

Osvrćući se na ovu presudu, Brammertz je kazao kako je presuda prikladno posljednje poglavlje u radu MKSJ-a.

– Kroz trideset godina rada uspjeli smo uspješno procesuirati visoke političke, vojne i policijske dužnosnike sa svih strana u sukobima. Pokazali smo da je odgovornost za najteže međunarodne zločine moguća, dok smo također u naslijeđe ostavili zapis onoga što se dogodilo – rekao je on.

Govoreći o planovima za budućnost Brammertz je obavijestio Vijeće sigurnosti da Mehanizam aktivno planira svoju budućnost kao rezidualna institucija. U tom smislu, objasnio je da će za Ured tužioca u nadolazećim godinama fokus posebno biti na mandatu prema članu 28(3) da se pomogne nacionalnim pravosuđima da nastave proces odgovornosti za međunarodne zločine počinjene u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

– Nema sumnje da još puno pravde treba postići na nacionalnoj razini – rekao je on ističući da u Ruandi “postoji više od 1.000 bjegunaca koje treba procesuirati”, dok u bivšoj Jugoslaviji “nacionalni tužioci i dalje se moraju baviti sa nekoliko hiljada slučajeva”.

Podvukao je da Ured tužioca “igra ključnu ulogu u podržavanju ovog kontinuiranog procesa odgovornosti”, kojim “same države članice preuzimaju vodstvo u osiguravanju daljnje pravde i promicanju mira”.

U zaključku, Brammertz je podsjetio Vijeće sigurnosti da poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca i dalje izaziva veliku zabrinutost.

– Međunarodna zajednica odlučna je izvesti ratne zločince pred sud. Trebalo bi se jednako posvetiti promicanju istine nakon završetka tih suđenja – naglasio je on.

N1

VIJESTI

Najnovije vijesti