Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTI“Čečeni stigli u BiH zloupotrebom bezviznog režima, dio njih su ‘Kadirovci'”

“Čečeni stigli u BiH zloupotrebom bezviznog režima, dio njih su ‘Kadirovci'”

“Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kane zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom”, tvrdi savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman i upozorava da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova suradnika Ramzana Kadirova.

Posljednjih nekoliko sedmica više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeću u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere upućuju se prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil.

“Ovim oni očito zlouporabljuju ukazano gostoprimstvo naše države koju koriste kao odskočnu dasku za ulazak u EU”, rekao je Hoffmann za portal Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara.

Dio migranata iz Čečenije po njegovim riječima već se nalazi na području zapadne Bosne gdje pokušavaju ući u Hrvatsku i zatražiti azil.

Po njegovim navodima ‘dio pristiglih Čečena pripada tzv. Kadirovcima koji ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u BiH, nego je i motiv njihovog ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa’.

“Ova situacija predstavlja potencijalnu ozbiljnu ugrozu po sigurnost kako BiH tako i EU, upravo u svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini”, istaknuo je Hoffmann.

On se zauzeo za ukidanje bezviznoga režima s Rusijom kako bi se otklonili ovi sigurnosni problemi, a BiH uskladila svoju vanjsku politiku s Europskom unijom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari