Subota, 18 Maja, 2024

Cijene goriva u Federaciji BiH rastu, a u RS-u neće ni idućih 15 dana

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u protekloj sedmici je rasla za više od deset posto, a ovaj rast će se različito odraziti na cijene u entitetima u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj se cijene, kako nam je kazao Dragan Trišić, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske, neće mijenjati. “Trenutno se cijene u Republici Srpskoj kreću od 2,11 do 2,18 KM za BMB95 i 2,04 do 2,15 KM za ED5, TNG 0,11 do 1,17 KM zavisno od distributera i regije.

Mislim da cijene neće rasti u idućih 15 dana, ali to svakako zavisi i od ulaznih cijena te po dinamici kretanja na burzi. Naravno da događanja na svjetskoj razini mogu biti faktor nestabilnosti cijena, ali smatram da naftni sektor ima dovoljno zaliha”, kaže Trišić. Mađutim, stanje u FBiH je drugačije, te su nam iz Federalnog ministarstva trgovine kazali kako su danas do 14 sati dobili 19 obavijesti o promjeni cijena i marži. “Trenutne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95, u Federaciji se kreću od 2,06 do 2,36 KM, a dizel BAS EN 590 od 2,01 do 2,26 KM po litru.

Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate. Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. 4. 2021. godine”, kazali su nam iz ovog ministarstva. Dodaju da se informacije o cijenama naftnih derivata u FBiH mogu saznati i preko njihove aplikacije FMT FBiH oil info, gdje su cijene derivata poredane od najnižih do najviših. Uskoro bi ova aplikacija mogla biti dostupna i u Republici Srpskoj.

VIJESTI

Najnovije vijesti