Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
NaslovnicaMAGAZINDanas je nastupila jesen

Danas je nastupila jesen

Zvanično je danas nastupila jesen. Tačno u 03:04 sati po našem vremenu dogodila se jesenska ravnodnevica, odnosno ekvinocij. 

Ovo je jedan od dva dana u godini kad su dan i noć jednako dugi širem Zemlje. Drugi takav je prvi dan proljeća.

Ako baš želite ulaziti u detalje, dan i noć zapravo nisu savršeno jednaki tokom jesenskog ekvinocija. To je zato što se ekvinocijem smatra dan u kojem središte sunca zađe tačno 12 sati nakon što je izašlo, dok se dan mjeri drugačije, odnosno od trenutka kad vrh sunca izađe do trenutka kad zadnji njegov komadić zađe, istaknuli su iz Američkog mornaričkog opservatorija.

Međutim, te brojke približno su jednake tokom nekoliko dana prije i nakon ekvinocija. Jesen traje do 21. prosinca, odnosno do zimskog solsticija.

Dolazak jeseni znači i dolazak hladnijih dana te vađenje dugih rukava iz ormara.

I dok se jedni tome raduju, drugi baš i ne, ali ako je vjerovati istraživanjima, jesen je idealno doba godine za zbližavanje osoba upravo zbog hladnijeg vremena.

I dok se kontinentalci već na samom početku jeseni smrzavaju na niskim temperaturama, Dalmatinci i Primorci zajedno sa zakašnjelim gostima još uvijek uživaju u kupanju iako im je za to ostalo još vrlo malo vremena.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari