Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDanas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U Bosni i Hercegovini je u 2021. godini identifikovano ukupno 57 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih je 54 maloljetno.

Djeca se najčešće ekploatišu u svrhu prosjačenja, te su u 2021. godini od ukupnog broja potencijalnih žrtava evidentirana 54 slučaja prisilnog prosjačenja, 1 slučaj prisilnog braka u kombinaciji sa prosjačenjem, 1 slučaj seksualnog iskorištavanja i 1 slučaj drugih oblika trgovine ljudima.

„U BiH je sasvim uobičajeno vidjeti djecu kako prolaznike mole za novac. Građani, međutim, ne znaju da davanjem novca direktno podržavaju organizirani kriminal koji ovu djecu lišava osnovnih ljudskih prava. U većini slučajeva ova djeca u školu ne idu nikako ili neredovno, i često su žrtve teškog fizičkog kažnjavanja“, izjavila je Larisa Klepac, direktorica nevladine organizacije World Vision BiH.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, World Vision BiH apelira na građane da djeci na ulici ne daju novac. Pravilna reakcija na prosjačenje i sumnju na bilo koji oblik zloupotrebe je prijava policiji na broj 122. RTV SLON

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari