Petak, 19 Aprila, 2024

Danas se u BiH obilježava Dan rudara – Sretno!

21. decembar se u BiH obilježava kao Dan rudara. Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova a rada.

Naime, nasilje državne vlasti rezultiralo je Husinskom bunom – oružanim otporom rudara rudnika Kreka tokom generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine. Sve to dešavalo se prije 100 godina, odnosno od 21. do 28. decembra 1920.

Tako je prije 100 godina sedam hiljada rudara branilo svoja radnička prava od nasilja državne vlasti, koja nije ispoštovala sporazum o visini nadnica rudarima. U znak sjećanja na učesnike bune jučer je vijenac položen na spomenik rudarima Husinske bune na Husinu, te na spomenik rudarima u parku kod BKC-a.Brojni sadržaji planirani su i za danas, kada će biti upriličen okrugli sto ”socijalna nepravda u politici” u Centru za kulturu. Potom će biti otkrivena tabla na objektu koji je izgrađen na mjestu i po uzoru na nekadašnji Radnički dom u Kreki, u kojem je decembra 1920, godine sindikat rudara donio Odluku o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine. Programom je predviđeno i otvaranje stalne postavke Muzeja istočne Bosne u Tuzli, pod nazivom „Naša Kreka“. A  21. decembar, osim što je Dan rudara, to je dan kada Rudarsko-geološko-građevinski fakultet slavi 60 godina postojanja.

VIJESTI

Najnovije vijesti