Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Danas u Tuzli mirni protest u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocidu Evropi nakon Drugog svjetskog rata, kada je 42.000 stanovnika Srebrenice,“Zaštićene zone Ujedinjenih nacija”, napaćenih troipogodišnjom opsadom, predatou ruke četnicima, danas će se održati mirni protestni marš u Tuzli.

– Ove godine se navršilo punih 23. godine od genocida koji su počinili JNA,vojska i policija RS-a. Da sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.661posmtrnih ostataka žrtava genocida, ubijenih žrtava u julu 1995 godine. Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identificirani. Zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima Srbije,Crne Gore i RS, masovne i sekundarne grobnice još su ne ekshumirane, posmrtni ostaci još ne pokupljeni po vrletima RS-a, jer mnogi prostori nisu deminirani, kako bi se došlo do posmetnih ostataka poginulih – saopćeno je iz Udruženja.

Kao svakog jedanaestog u mjesecu, tako će se i ovog jedanaestog okupiti na platou bivše zgrade srušene Općine Tuzla u 12.00 sati, odakle će kolona mirno krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku “Istina nama, kazna zločincima”.

VIJESTI

Najnovije vijesti