Subota, 25 Maja, 2024

Na današnji dan rođen nobelovac Ivo Andrić

Na današnji dan rođen je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, uspješni diplomata Jugoslavije, velikan evropske književnosti – Ivo Andrić.

Ovaj nobelovac rođen je na današnji dan 1892. u mjestu Dolac kraj Travnika.

Djetinjstvo je proveo u Višegradu, gdje je završio osnovnu školu. Godine 1903. upisuje sarajevsku Veliku gimnaziju (od koje su 1922. godine nastale današnje Prva i Druga gimnazija), a studij slavenske književnosti i historije pohađa na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Beču, Krakovu te Gracu u kojem 1924. godine brani i doktorsku disertaciju na temu Razvoj duhovnog života u Bosni pod utjecajem turske vladavine.

Tačno 50 godina od svog prvog pojavljivanja u književnim vodama (1911.), kada je u časopisu Bosanska vila objavljena njegova prva pjesma “U sumrak”, ovaj Travničanin postaje dobitnik najprestižnijeg priznanja u domenu književnosti. Riječ je o Nobelovoj nagradi koja mu je 1961. godine uručena za roman “Na Drini ćuprija”.

Ivo Andrić preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu, a u času smrti imao je nepune 83 godine. Posljednje zapisane riječi ostavio je u svojoj bilježnici gdje je stajalo: “Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čoveka strah. A kod književnika i svakog ‘javnog radnika’ dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju…” (RTV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti