Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDelegacija Vlade TK posjetila poljoprivredne proizvođače u Srebreniku

Delegacija Vlade TK posjetila poljoprivredne proizvođače u Srebreniku

Poljoprivrednici za webPremijer TK Jakub Suljkanović i ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mufid Klinčević posjetili su poljoprivredne proizvođače u Općini Srebrenik. Tema ove radne posjete bili su izazovi sa kojima se vlasnici poljoprivrednih imanja suočavaju u svom radu.

„Kako smo mogli vidjeti poljoprivredni proizvođači se susreću sa nekoliko problema, tu su poticajne mjere, ali i neusklađenost poreske politike, ali i neharminizirani propisi na entitetskom i kantonalnim nivoima. Ono što Vlada i kantonalno resorno ministarstvo mogu i što već jesmo uradili, a to je da našim stimulativnim mjerama, odnosno novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji podržimo, prije svega otkup voća,” rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.
„Kada je u pitanju rad ovih rasadnika i proizvođača voća, ove godine povećali smo našu podršku poljoprivrednim proizvođačima. Predvidjeli smo po 20 KM podrške po toni otkupljenog voća”, riječi su ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufida Klinčevića.
Voćni rasadnik u Srebreniku jedan je od vodećih rasadnika sadnog materijala u Bosni i Hercegovini.
„Kada je u pitanju voćarska proizvodnja, posebno rasadnička, suočava se sa brojnim problemima, tako da i mi, kao najveći proizvođači sadnog materijala, smanjujemo našu proizvodnju. Najveći problem je nedostatak tržišta”, rekao je suvlasnik i direktor Voćnog rasadnika Srebrenik Taib Joldić.
Delegacija Vlade posjetila je i farmu krava i svinja u mjesnoj zajednici Špionica, kao i jednog od jednog od plasteničkih proizvođača povrća.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari