Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDogovorena odluka o uspostavi elektronskog sistema za olakšavanje upravljanja carinskim rizicima

Dogovorena odluka o uspostavi elektronskog sistema za olakšavanje upravljanja carinskim rizicima

Upravljanje carinskim rizikom je od velikog značaja za sistematsku identifikaciju rizika i sprovođenje mjera potrebnih za olakšavanje trgovine, ograničavanje izloženosti riziku i poboljšanje i pojednostavljenje kontrola.

Carinske uprave iz članica CEFTA-e usaglasile su na tehničkom nivou nacrt odluke o uspostavljanju elektronskog sistema za olakšavanje zajedničkog upravljanja rizicima za međusobnu trgovinu robom. Okupili su se u Budvi, u Crnoj Gori, kako bi osigurali zajedničko razumijevanje tehničkih aspekata razmjene podataka važnih za carinsko upravljanje rizicima u regiji – saopćeno je iz GIZ-a.

U saopćenju se navodi da će implementacija odluke pomoći definiranju i primjeni regionalnog pristupa za zajedničko upravljanje rizicima. Ovakvi poboljšani sistemi upravljanja rizikom će poboljšati uočavanje visokih rizika i ubrzati carinjenje dok će se poboljšati i kvalitet carinske kontrole.

Poboljšano upravljanje rizikom zahtijeva jačanje saradnje s drugim graničnim agencijama kako bi se ubrzale granične formalnosti u korist preduzeća.

Dok carinske uprave većine članica CEFTA-e imaju određeni nivo upravljanja rizikom, druge granične agencije i dalje zaostaju u pogledu kapaciteta i dostupnih alata, što često rezultira dugim, višestrukim i uzastopnim inspekcijama – navodi se u saopćenju.

Takođe, razmjena informacija u vezi s rizikom između carinskih uprava CEFTA-e je još u veoma ranoj fazi.

Nakon usvajanja, ta odluka će otvoriti put za uspostavljanje baze podataka o carinskim nepravilnostima i prekršajima za upravljanje rizikom i razmjenu podataka CEFTA profila rizika, CEFTA brzih carinskih upozorenja i CEFTA inspekcijskih izvještaja.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Evropske unije i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) provodi projekt „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“.

Projekt ima za cilj da pruži podršku CEFTA strukturama u njihovim naporima da jačaju regionalnu ekonomsku integraciju i usklađivanje sa pravnim tekovinama EU. U oblasti „Integriranog upravljanja rizikom“, projekt će pružiti podršku CEFTA strukturama za sprovođenje obaveza proisteklih iz Strategije upravljanja carinskim rizicima 2020-2024 i Mape puta Strategije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari