Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Duhan poskupljuje za 100 posto – Poznate nove cijene pojedinih vrsta cigareta

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH istaknuto je da će duhan od narednog mjeseca poskupiti za čak 100 posto. Znači, pakovanje od 250 grama ovog proizvoda, čija je sadašnja cijena 15 KM, koštat će 30 KM.cigarete-kutija-0707

„Isto tako recimo paklice koje su po 100 g. bile u maloprodaji po šest KM, one koštaju po 12 KM. U svakom slučaju, moguće je da ova pakovanja od 250 grama koštaju npr. po 28, 29 do 30 maraka“, ističe Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Međutim, kako dodaje Kovačević, ove Izmjene i dopune Zakona o akcizama ne podrazumijevaju poskupljenje cigareta u pakovanjima po 20 komada. No, s obzirom na slobodno formiranje cijena na tržištu naše zemlje, proizvođači mogu u bilo koje doba godine povećati cijene ovih proizvoda, što će i učiniti od prvog avgusta ove godine. To znači da će potrošači sada pakovanje cigareta plaćati uglavnom za oko dvadeset feninga više, pa tako će  „Ronhill“ koštati 3,90 KM, Walter Wolf 3,70 KM, York 3,20 KM.

„Memphis koji je sa 3,90 KM otišao na 4 KM, Winston sa 3,60 na 3,70 KM, LD sa 3,20 na 3,30“, dodaje Kovačević.

Većina Marloboro cigareta će koštati dvadeset feninga više u odnosu na dosadašnje cijene. Svi obveznici koji se bave prometom ovih proizvoda dužni su do prvog avgusta izvršiti popis zaliha i spisak predati do osmog avgusta. Duhan i cigarete se mogu prodavati po starim cijenama, s tim da nove cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu.

(RTV Slon)

VIJESTI

Najnovije vijesti