Nedjelja, 21 Aprila, 2024

EK: Pelješki most će biti izgrađen bez obzira na prijetnju tužbom iz BiH

U institucijama Evropske unije koje su odobrile i sufinansiraju gradnju Pelješkog mosta kažu kako će se taj projekt realizirati u skladu s planom, bez obzira na prijetnje Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.

– To je granično pitanje za koje nismo nadležni, ali smo upućeni. Dobili smo sve informacije u vezi s njim, no projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastavit će se – rekla je Hini osoba iz Evropske komisije u Briselu, zamolivši da ostane neimenovana.

Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva BiH, rekao je u ponedjeljak kako bi BiH mogla tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je, kako je ustvrdio, “prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice“.

– Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most – preko BiH mora – rekao je Komšić.

– Projekt Pelješkog mosta ne može se stopirati jer ima sve potrebne dozvole – kaže župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ujedno i glavni izvjestitelj Evropskog odbora regija i gradova. To tijelo u Briselu predstavlja regije i gradove iz EU, no nema zakonodavnu, već savjetničku ulogu. (FENA)

VIJESTI

Najnovije vijesti