Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETEnergetska efikasnost uzima maha i u BiH

Energetska efikasnost uzima maha i u BiH

dalekovod elektricna energija struja 1 36

Energetska efikasnost, odnosno mjere koje dovode do ušteda u potrošnji energije, postaje sve značajnija i u zemljama zapadnog Balkana. Sve više kompanija i domaćinstava u BiH pri planiranju izgradnje i renoviranja, ili kupovine novih uređaja, vodi računa o tome da u svoje objekte ugrađuju ili uvode energetski efikasnije proizvode, čime štede na računima za struju i pomažu zaštiti životne sredine.

Od 1. marta ove godine Evropska komisija promijenila je način na koji obilježava energetski najefikasnije proizvode, barem kada su u pitanju kućanski aparati i bijela tehnika. Lampe i rasvjetna tijela će nove oznake dobiti u septembru ove godine, a ostali uređaji tokom narednih mjeseci i godina. Energetski najefikasniji uređaji, koji su do 1. marta ove godine nosili oznaku A+++, od sada će imati oznaku B. Nijedan uređaj trenutno na tržištu evropske ekonomske zajednice ili tržištima koja poštuju evropsku regulativu nema energetsku vrijednost A u skladu s novom nomenklaturom, ali namjera je da u narednim godinama proizvođači na tržište izbace uređaje koji će uštedom energije dobiti oznaku A.

Građani BiH koji žele da svoje domove učine energetski efikasnijima odnedavno imaju mogućnost da apliciraju za grantove. EU i druge evropske institucije, poput Evropske banke za obnovu i razvoj, njemačkog GIZ-a i drugih institucija, preko domaćih komercijalnih banaka poput Raiffeisen Bank ili UniCredit banke nude mogućnost dobijanja grantova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari