Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETEvropa pred danima neizvjesnosti

Evropa pred danima neizvjesnosti

Iako su u petak sve najave ukazivale na to kako će Rusija ponovo pustiti gas prema Evropi kroz gasovod Sjeverni tok 1, to se nije dogodilo, čime se ponovno ušlo u fazu velike neizvjesnosti.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija uvela je niz ekonomskih i drugih sankcija Ruskoj Federaciji. Baš kroz taj period, Rusija je sve češće počela govoriti o obustavama gasa kao jednoj od kontramjera koje Rusija može upotrijebiti u ekonomskom ratu protiv Zapada.

Najglasniji u zagovaranju ovakvih mjera bio je bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev koji je još sredinom juna uputio poruku zapadnim zemljama gdje je na neki način nagovijestio šta bi mogao biti naredni ruski potez.

Tokom rata u Ukrajini, Rusija je nekoliko puta obustavljala dotok gasa kako kroz Sjeverni tok 1, tako i preko Turskog toka putem kojeg se gasom snabdijeva i Bosna i Hercegovina. Kao razlog za višednevne obustave, Ruska Federacija je navela radove na redovnom održavanju gasovoda.

Međutim, sve te obustave vršile su se u periodu kada fokus javnosti i nije bio na pitanju kao što je snabdijevanje gasom. Dolaskom septembra i približavanjem jeseni i zimskom periodu, pitanje opskrbe evropskih zemalja gasom postalo je prioritet, a baš u tom trenutku stigla je i informacija o potpunoj obustavi protoka gasa kroz Sjeverni tok 1. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari