Četvrtak, 2 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETEvropske zemlje pozivaju građane da štede električnu energiju

Evropske zemlje pozivaju građane da štede električnu energiju

Mnoge zemlje Evropske unije uvode što obavezne mjere što preporuke kako bi ograničile potrošnju električne energije i potaknuli njeno odgovorno korištenje.

Napad Rusije na Ukrajinu i problemi koje je ona izazvala vezano za snabdijevanje plinom dovela je mnoge zemlje Evrope u tešku situaciju pred nadolazeću zimu. Dodatne probleme je izazvalo i neobično toplo i sušno ljeto zbog čega mnoge hidrocentrale, ali i nukelarne elektrane nisu mogle da rade u punim kapacitetima.

Njemačka je tako kao dio propisa za štednju energije uvela ukidanje najniže ugovorom obavezne temperature u iznajmljenim stanovima, zabranila grijanje privatnih bazena. Temperaturu u javnim prostorijama ograničila na maksimalnih 19 stepeni celzijusa. Zabranjeno je i osvjetljivanje javnih spomenika iz estetskih razloga. Svjetleće reklame moraju biti ugašene od 22 sata do šest sati ujutro, a prodavnice ako se griju ne smiju imati otvorena vrata.

Također, kao dio mjera Njemačka je ponovo aktivirala pojedine termoelektrane koje koriste ugalj, a postoji mogučnost da se ponovo aktiviraju i tri ugašene nuklearene elektrane.

Francuska je kao dio mjera za štednju energije naredila svim kompanijama da izrade plan štednje energije koje će dostaviti organima vlasti na analizu.

Nizozemska je pozvala svoje građane da smanje temperaturu u stanovima, te je odlukom vlade za dva stepena spustila temperaturu u javnim institucijama. Građanima je preporučeno da obuku džempere, čarape i papuče. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari