Utorak, 18 Juna, 2024

Federacija BiH od sutra u finansijskoj blokadi

Entitet Federacija Bosne i Hercegovine od sutra će se naći u finansijskoj blokadi s obzirom na to da Parlament Federacije BiH nije usvojio budžet za 2019. godinu.Budžet za 2019. godinu ranije je dobio podršku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, međutim on ne može stupiti na snagu sve dok ga ne potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH na čijem čelu se nalazi Lidija Bradara iz HDZ-a. 

S obzirom na to da početkom februara prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine, već u narednom mjesecu, odnosno februaru, mogu se očekivati prve posljedice u obustavi isplata. 

Federacija BiH nema usvojenu ni odluku o privremenom finansiranju koja bi mogla osigurati servisiranje rashoda do 31. marta 2019. godine. Za usvajanje ove odluke potrebna je također saglasnost oba doma Federalnog parlamenta. 

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH i ambasade SAD-a i Njemačke ranije su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli kako stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH na čelu s Bradarom nema legitimitet da usvoji bilo koji zakon. 

S ovim stavom složila se i Bradara koja je odlučila da ne sazove sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, poručujući kako nema potrebe za panikom, jer se neće dopustiti da bilo ko trpi, pogotovo ne penzioneri. 

U međuvremenu, bez ikakve pomoći Parlamenta FBiH i Lidije Bradare, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić potpisao je nalog za isplatu januarskih penzija. On je kazao da su prilikom potpisivanja naloga, imali problem zbog nepotvrđivanja finansijskog plana u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali da su taj plan usvojili na svojim organima. (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti