Srijeda, 29 Novembra, 2023

IGK- Negiranje genocida u Srebrenici suprotno ciljevima i principima Ujedinjenih nacija

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) su saopćili kako su dobili odgovor generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa po pitanju negatora genocida u Srebrenici profesorice Yukie Ose.

Kako je naglašeno u odgovoru negiranje genocida u Srebrenici presuđenog od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) suprotno je ciljevima i principima Ujedinjenih nacija i predstavlja uvredu za žrtve i preživjele tog gnusnog zločina. 

Institut za istraživanje genocida Kanada dobio je odgovor generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa u vezi negatora genocida u Srebrenici profesorice Yukie Osa, članice tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, imenovane od Vlade entiteta RS, 07. 02. 2019. godine.

IGK pismom se obratio generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antonio Guterresu  pitanjem članstva negatora genocida profesorice Yukie Osa u Institutu za obuku i istraživanje Ujedinjenih nacija. U pismo je navedeno da negator genocida ne može biti član nijednog tijela Ujedinjenih nacija i traženo objašnjenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o članstvu profesorice Yukie Osa u bitnom naučno istraživačkom tijelu Ujedinjenih nacija. IGK u pismu je naglasio također da je negiranje genocida sastavni dio kontinuiteta genocida. 

U odgovoru iz kabineta generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa, koji je potpisao šef kabineta E. Courtenay Rattray, između ostalog navodi se zahvalnost za pismo od 31. januara 2022. godine, upućeno generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

– Negiranje genocida, presuđenog od suda Ujedinjenih nacija, nanosi bol žrtvama i preživjelima tog zločina i podriva napore na prevenciji genocida. U tom konkretnom slučaju, negiranje genocida u Srebrenici presuđenog od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je suprotno ciljevima i principima Ujedinjenih nacija i predstavlja uvredu za žrtve i preživjele tog gnusnog zločina. Neke zemlje su donijele i zakon o krivičnom sankcionisanju negatora genocida. Tokom sedamdeset šestog zasjedanja, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je konsenzusom rezoluciju o negiranju holokausta kojom se negiranje odbija i osuđuje. Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija izrazilo je 22. juna 2020. zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata negiranja genocida. Kulminacija ovih i ranijih rezolucija i akcija međuvladinih tijela Ujedinjenih nacija je ustanovila pravilo da je negiranje genocida suprotno principima i ciljevima Ujedinjeni nacija. Mandat profesorice Yukie Ose u Upravnom odboru Instituta Ujedinjenih nacija za obuku i istraživanje (UNITAR) istekao je u decembru 2021. Tokom njenog mandata u Odboru, ni generalni sekretar Ujedinjenih nacija ni UNITAR nisu bili svjesni učešća profesora Ose u akademskoj studiji o genocidu u Srebrenici. Bilo koja studija koja negira genocid u Srebrenici, kako je utvrdio ICTY, mora se shvatiti kao lični stav autora, a ne stav Ujedinjenih nacija – saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

VIJESTI

Najnovije vijesti