Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Izvoz namjenske industrije iz BiH smanjen za šest posto

Izvoz namjenske industrije BiH u 10 mjeseci ove godine iznosio je oko 129,98 miliona KM, što je manje za 6,45 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada je izvoz ove grane privrede bio oko 139,01 miliona KM.

Sekretar Grupacije namjenske proizvodnje pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Adela Vukotić Terek izjavila je da u zadnjih 10 godina namjenska industrija BiH bilježi dvocifrene stope rasta izvoza, tako da ovaj pad može biti zabrinjavajući, samo ako na kraju godine bude ovaj negativni trend.

“U prošloj godini realizovan je izvoz u vrijednosti od 193,8 miliona KM, što je više za 13 posto u poređenju sa izvozom u 2016. Imajući u vidu da ista dinamika izvoza nije relevantna za mjesečnu statistiku, možemo očekivati da će ova godina biti jednako uspješna kao i prethodna”, istakla je Terekova.

Ona je navela da se u 10 mjeseci najviše izvozilo na tržište Sudijske Arabije, Turske, Avganistana i Egipta, te dodala da se 91 posto izvoza odnosi na municiju, a ostatak na dijelove za vatreno oružje.

VIJESTI

Najnovije vijesti