Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Kada će početi padati cijene hrane?

U poplavi loših vijesti dogodila se i jedna dobra. Cijene goriva u BiH su u značajnom padu. U odnosu na period od prije pola godine cijena dizela je niža skoro za marku. Odraz je to stanja na globalnom nivou i pada cijena sirove nafte, a vrlo je izvjesno, kako to stručnjaci iznose, da će se trend sniženja cijena nafte i naftnih derivata nastaviti.

Iako su to ohrabrujući podaci, ipak, u vremenu nezapamćene, galopirajuće inflacije građani s pravom očekuju da pad cijena goriva, posljedično, dovede do korekcije cijena hrane.

Upravo na hranu iz porodične kase se izdvaja gotovo sav novac, a sve nesnošljivija inflacija iz dana u dan pustoši novčanike.

Nema prehrambenog proizvoda koji nije drastično poskupio od početka godina, a cijene pojedinih i dalje bujaju. Također, treba li reći i da su poskupjeli svi ostali artikli, neophodni svakom domaćinstvu.

Građani se na razne načine dovijaju da prežive, a većina će ovu godinu pamtiti po užasnim šokovima doživljenim upravo zbog silnih poskupljenja hrane.

I sav taj kuršlus za građane bi bio manje bolan da su u skladu s poskupljenjima hrane rasle plaće i penzije i da su vladajući razumjeli da se stanje otelo kontroli i poduzeli mjere da spase građane, ali i privrednike.

Međutim, odlazeća vlast koja je u svoje budžete zbog kompletne situacije upumpala silne novce nije marila, pokazalo se, za vlastite građane koji su doživjeli nezapamćen pad životnog standarda, a mnogi su gurnuti u bijedu i siromaštvo.

To što BiH svakim danom broji sve manje građana ne čudi jer bilo gdje da odu, kupovat će jeftiniju hranu. Čak je i u susjednoj Hrvatskoj hrana jeftinija, jer su se tamošnje vlasti u odnosu na naše dobro uhvatile ukoštac s udarima krize, a građani svjedoče da i ulje koje nosi oznaku “Made in BiH” ima nižu cijenu od zemlje proizvodnje.

I, dok se čeka formiranje nove vlasti, dok plaće debelo zaostaju za inflacijom, građanima je samo jedno na umu: “Kada će više početi padati cijene hrane?”

VIJESTI

Najnovije vijesti