Nedjelja, 19 Maja, 2024

Kraj ere Angele Merkel, najmoćnije žene Evrope

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel nalazi se na svojem pretposljednjem vanjskopolitičkom putovanju, za koje je izabrala Zapadni Balkan. Prva postaja njezine regionalne turneje bila je jučer u Beogradu, gdje ju je uz veliku pompu dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Slijedi i posjet Tirani, gdje je dočekuje albanski premijer Edi Rama.

Zanimljivo je da je 2005. prvo vanjskopolitičko putovanje tadašnje kandidatkinje CDU/CSU-a za kancelarku Angele Merkel bilo na Kosovo. U međuvremenu je prošlo 16 godina, a odnosi Srbije i Kosova nisu riješeni, unatoč pokušajima mnogih, uključujući i samu Merkel.

Na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu Merkel je pohvalila Vučića, čije autoritarno vladanje službena njemačka politika ne dovodi pretjerano u pitanje.

“Predstoji još dug put prije nego što Srbija i cijela regija konačno postanu članice Europske unije, što je i naš zajednički cilj”, rekla je Merkel.

“Neka pitanja rješavat će se na kraju procesa”, odgovorila je Merkel na pitanje je li članstvo Srbije u EU uvjetovano priznanjem neovisnosti Kosova. “Nisu ni sve države članice Europske unije priznale Kosovo”, rekla je znakovito njemačka kancelarka.

Ulazak Zapadnog Balkana u EU

Komentirajući budućnost Berlinskog procesa, koji je ona inicirala radi bržeg približavanja Zapadnog Balkana EU, Merkel je rekla da s optimizmom gleda na to da će njezin nasljednik na dužnosti kancelara, tko god to bio, nastaviti razvijati tu njezinu ideju.

Merkel je upozorila i na važnost pravnog sustava na putu ka EU. Vučić je o tome dao obećanje, rekla je i dodala da je u njemu prepoznala osobu koja “ne daje lažna obećanja”.

U svakom slučaju, već se sada može zaključiti da će politika Angele Merkel prema Zapadnom Balkanu biti kontroverzni dio njene političke ostavštine. Merkel države regije nije uspjela jasno privezati za EU, a istovremeno je tolerirala urušavanje demokratskih standarda.

S druge strane, to je samo manji dio njene političke ostavštine, s obzirom na to da je Njemačkom Merkel vladala u četiri mandata, čak 16 godina.

VIJESTI

Najnovije vijesti