Četvrtak, 2 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETKruzer kapaciteta više od 1.000 putnika uplovio u Neum, građani najavljuju protest

Kruzer kapaciteta više od 1.000 putnika uplovio u Neum, građani najavljuju protest

Načelnik Opštine Neum Dragan Jurković najavio je 22. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE) protest građana zbog uplovljavanja kruzera zbog mogućeg onečišćenja.

U Neum, jedini bosanskohercegovački grad na moru, uplovio je kruzer rano ujutro 23. juna.

Kruzer je, prema informacijama lokalne vlasti, dug 283, a visok 44 metra i došao je iz pravca Dubrovnika, sa juga susjedne Hrvatske.

Načelnik Opštine Neum Dragan Jurković najavio je 22. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE) protest građana zbog uplovljavanja kruzera zbog mogućeg onečišćenja.

“Mi smo o uplovljavanju saznali u petak navečer, niko nas nije obavijestio da će kruzer ući u Neum. Brodovi takvih gabarita nije normalno da ulaze u Neumski zaljev. Očigledno da se lokalna zajednica ne pita”, kazao je Jurković za RSE.

Jedan od mještanina Neuma Nikola Prkacin kaže za RSE kako Neumski zaljev nema jake struje i vjetrove u slučaju onečišćenja.

Neum nema uslove za prihvat brodova, niti kruzera. Neum je u blizini ušća Neretve, oko 20 metara je dubina Neumskog zaljeva, a ispod toga ima mulj star hiljadama godinama kojeg je Neretva nanosila. To će neminovno dovesti do zamućenja ulaskom kruzera”, ističe Prkacin.

Lokalne vlasti u Neumu kažu kako ne znaju ko je dao dozvolu za uplovljavanje kruzera u Neumski zaljev, pozivajući se na odluku Predsjedništva BiH sa sjednice održane 2014. godine.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 23.jula 2014. usvojilo Zaključak da je isključivo nadležno za davanje saglasnosti za uplovljavanje stranih brodova u Neumski akvatorij i zadužilo je Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana sačini i Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu analizu efekata uplovljavanja brodova u Neumski akvatorij, koja sadrži ocjenu ekoloških, ekonomskih, vanjskopolitičkih, sigurnosnih i odbrambenih aspekata uplovljavanja, sačinjenu od nezavisnih eksperata i resornih institucija Bosne i Hercegovine.

Obustavlja se izdavanje saglasnosti za uplovljavanje stranih vojnih brodova u Neumski akvatorij sve dok Predsjedništvo BiH ne razmotri navedenu analizu”, navodi se u Zaključku.

Iz Predsjedništva BiH za RSE navode kako su nadležni za uplovljavanje vojnih, a ne civilnih brodova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari