Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Kurban- bajram u srijedu 28. juna/ plan aktivnosti Medžlisa IZ Srebrenik

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u srijedu, 28. juna 2023. godine, a bajram-namaz će se klanjati u 5.44 sati.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Tekbir-i-tešrik počinje u utorak, 27. juna od sabah-namaza, a završava u subotu 1. jula, četvrtog dana Kurban-bajrama sa ikindija-namazom.

Kako je objavio Medžlis IZ Srebrenik, akcija prikupljanja kurbanskih koža za potrebe Islamske zajednice će se organizovati prvi dan Kurban-bajrama (28.06.2023.) Goveđe kože će se prikupljati na dva punkta na području Medžlisa i to: na punktu Potpeć (kod džamije) od 9:30 do 17:00 sati i na punktu Srebrenik (kod Vatrogasnog doma) od 9:30 do 19 sati. Džematlije koje žele darivati govedu kožu za potrebe Islamske zajednice istu trebaju obrezati, nasoliti i dostaviti na jedno od sabirnih mjesta. Ovčija koža se neće prikupljati zbog rizika od neodgovarajuće pripreme a naše nemogućnosti da je naknadno saniramo. Džematlije treba da ovčiju kožu lično saniraju.

Akcija prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe Narodnih kuhinja Imaret organizovat će se kao i prethodne godine. Regionalni odbor Merhameta, u Tuzli, će organizovati prijem kurbanskog mesa na dva lokaliteta i to u: prostorijama Expres restorana u Tuzli i prostorijama nekadašnje kasarne ,,Nesib Malkić u Gornjim Dubravama. Svi koji žele donirati kurbansko meso Merhametu to će moći lično uraditi u danima bajrama na ova dva mjesta.

U petak, 30. juna (treći dan Kurban- bajrama) u 20 sati, sala Doma kulture Srebrenik – Bajramski koncert u izvedbi hora ,,Hazreti Hamza”.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana.

VIJESTI

Najnovije vijesti