Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTINa dan izbora dežuraju svi tužioci, policajci čuvaju svako izborno mjesto

Na dan izbora dežuraju svi tužioci, policajci čuvaju svako izborno mjesto

Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, rekao je da će svi tužioci biti dežurni na dan opštih izbora, koji će biti održani 2. oktobra, a najavio je i da će na svakom biračkom mjestu biti policajci.

I tužioci iz drugih tužilaštava će, kako je potvrđeno, imati organizovana dežurstva na dan izbora i svi će biti angažovani na obezbjeđivanju dokaza o krivičnim djelima bez obzira u čiju nadležnost ona spadaju.

“Upozoravam da će tužilaštva i policijske agencije preuzeti sve aktivnosti da takva politička djela procesuiraju i dokažu pred nadležnim sudovima. Za ova krivična djela kazne zatvora su od tri do pet godina, to nisu male sankcije”, upozorio je Kajganić.

Pozvao je građane da se obrate policiji ako primijete neregularne odnosno nezakonite radnje.

“Pozivam građane da najbližoj policijskoj stanici prijave sve radnje koje se odnose na nuđenje novca ili upućivanje prijetnji da neko glasa ili ne glasa za nekoga. Na dan izbora ću rasporediti tužioce u regionalnim centrima koji će biti u mogućnosti da se angažuju na bilo koju prijavu”, najavio je Kajganić.

Govoreći o aktivnostima Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija za sprovođenje zakona na obezbjeđivanju zakonitosti i bezbjednosti izbornog procesa za ovogodišnje opšte izbore, istakao je da će tog dana na terenu biti i policajci.

“Ključna aktivnost u ovom procesu je da će policijski službenici biti na svakom biračkom mjestu u BiH”, naglasio je Kajganić.

Istakao je da su još u maju započele pripreme te se sastalo Koordinaciono tijelo tužilaca BiH i tada je zaključeno da je potrebno da se na vrijeme preduzmu aktivnosti na zaštiti integriteta izbora u BiH.

U Tužilaštvu BiH održan je i sastanak sa predstavnicima Centalne izborne komisije (CIK) BiH, te sa tužiocima koji rade na slučajevima koji se odnose na zloupotrebe biračkog prava.

Tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić je rekao da je Tužilaštvo spremno da odgovori svim zadacima i prikupi sve dokaze gdje god postoji sumnja u nezakonitost.

“Četiri tužioca rade na procesima izbornih prevara i oni su edukovani”, dodao je Šuškić.

I policijske agencije uveliko se pripremaju za predstojeće izbore, pa su tako iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona naveli da je u srijedu održan sastanak Štaba akcije “Opšti izbori 2022”. Na terenu se, uvjeravaju, već pojačano radi.

“Pojačan je policijski nadzor nad određenim kategorijama lica, prvenstveno lica sklonih vršenju krivičnih djela, prekršaja, narušavanju javnog reda i mira i dr.”, poručuju iz MUP-a ZDK.

Kako su dodali, Štab akcije “Opšti izbori 2022” već pomaže policijskim upravama, te svakodnevno nadzire aktivnosti sa ciljem postizanja visokog stepena bezbjednosti na području ZDK za vrijeme održavanja predizbornih aktivnosti.

“A u vrijeme održavanja izbora, 2. oktobra, Štab će u punom sastavu, neposredno na terenu, rukovoditi aktivnostima i pratiti stanje bezbjednosti na području kantona”, istakli su iz MUP-a ZDK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari