Nedjelja, 14 Jula, 2024

Najavljena pojačana kontrola stanica tehničkog pregleda u TK

Tehnički pregled vozila obavlja se najmanje jednom godišnje i to najčešće pred registraciju vozila. Ovaj, kako ga ponekad nazivaju, sistematski pregled za vozila, itekako je važan jer on pokazuje sve trenutne i moguće kvarove koji često mogu biti glavni uzročnici saobraćajnih nesreća.

„Ispituje se sve što je u pravilinku navedeno, što vozila moraju ispunjavati, te zakonske obaveze, tu spada čitav pogonski trakt vozila, kočnice, također se mjere i izduvni gasovi koji trenutno nisu relevantni za tehničku ispravnost vozila, ali se mjere i evidentiraju se. Tehnički pregled je veoma bitan i osnova je da bi vozilo moglo učestvovati u saobraćaju,“ rekao je Samir Čolić – voditelj Stanice tehničkog pregleda „Pollo“.

A da ima onih koji ne poštuju zakon i voze tehnički neispravna vozila, svjedoče i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Samo u prošloj godini, zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 287 vozila.

„Policijska patrola pismenim nalogom kada osnovano posumnja da je vozilo tehnički neispravno, isto upućuje u nadležnu stanicu za tehnički pregled vozila gdje se pregleda ispravnost. Ukoliko je vozilo tehnički neispravno oduzima mu se potvrda o registraciji dok se određena neispravnost ne otkloni i kada donese potvrdu da je ispravno, tada mu se vraća potvrda o registraciji,“ kazao je Kemal Suljkić – načelnik Odjeljenja za koordinaciju i usmjeravanje i edukaciju MUP-a TK.

Baš zbog povećanog broja tehnički neispravnih automobila na cestama, resorno kantonalno ministarstvo najavilo je pojačane kontrole stanica tehničkih pregleda u kompletnom kantonu. To bi, navode iz ministarstva, trebalo smanjiti broj neispravnih vozila na cestama.

„U saradnji sa Ministartvom prometa i komunikacija FBiH, mi ćemo u narednom periodu obići sve stanice u Tuzlanskom kantonu i krenut ćemo u edukaciju voditelja stanica tehničkih pregleda i kontrolora koji vrše kontrolu vozila na tehničkim pregledima i svakako to će nam biti kontinuriani posao kada je u pitanju Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja,“ zaključio je Mirsad Gluhić – ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK

Obzirom da su tehnički neispravna vozila u procentu od 3 do 5 % glavni uzrok saobraćajnih nesreća, ovakav vid provjere kako stanica tehničkog pregleda tako i automobila, trebao bi doprinijeti povećanju nivoa bezbjednosti na području Tuzlanskog kantona. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti