Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Zbog njemačkih viza ugroženo 2.000 radnih mjesta

Privredna komora Federacije BiH poslala je pismo na adrese najviših predstavnika vlasti u BiH kako bi oni svojim ovlaštenjima pružili podršku u rješavanju gorućeg problema s kojim se već dvije godine suočava građevinski sektor BiH u Njemačkoj, a to je predugo čekanje na vize za detaširane radnike.

Pismo je poslato na adresu članova Predsjedništva BiH, te Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, Mirku Šaroviću, ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Igoru Crnatku, ministru spoljnih poslova BiH, kao i Privrednoj komori RS, kako bi zajedno preduzeli određene korake.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, kaže da je problem isključivo do procedure koje se drži Ambasada Njemačke.

“Očekujem veliku borbu. Već dvije godine upozoravamo na ovo i sve je teža i teža situacija, te se mora reagovati u narednom periodu. Iz sistema bi trebalo da se razdvoje detaširani radnici od ostalih koji apliciraju za vize. Takav model za uspješno rješavanje problema termina za vize već je primijenjen u Srbiji. Dakle, potrebno je isto primijeniti i u BiH. Komorski sistem je jedinstven u stavu da se preuzme ovaj model i tako efikasno riješi problem”, ističe Jašarspahić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, istakao je da se u prijedlogu koji su izradile entitetske komore u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, i u pisanoj formi dostavile nadležnim Ministarstvima na nivou BiH (MVTEO, MIP), predviđa rješavanje ulaznih viza u roku od pet dana od dana predaje kompletirane dokumentacije. Ova inicijativa, podvlači, još nije dala željene rezultate.

Jašarspahić i Petrović naglasili su da se trenutno na termin za vize čeka po nekoliko mjeseci, a da se ranije čekalo do 15 dana, te da se tehničkim preprekama ne može opravdati gubitak 2.000 postojećih, međudržavnim sporazumom osiguranih radnih mjesta.

“Takva situacija ne odgovara ni njemačkim poslodavcima, jer tako gube ugovore s kompanijama koje su se dosad pokazale kao efikasne. Sa žaljenjem moramo konstatovati da je ova administrativna barijera onemogućila realiziranje  međudržavnog sporazuma kojim je garantovano pravo na rad 2.000 radnika u Njemačkoj. U prethodne dvije detašmanske godine, zbog ovih problema oko 350 radnih mjesta je izgubljeno, a u narednim godinama se očekuje dalji pad korištenja odobrene kvote”, navodi Jašarspahić.

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti