Petak, 19 Aprila, 2024

Nakon sinoćnjeg haosa u Blažuju: Više osoba privedeno, oštećena policijska vozila, ima i povrijeđenih

Nakon nezapamćenog sukoba migranata i policije u Privremenom imigracionom centru Blažuj kod Sarajeva, situacija je jutros mirna.

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS, situacija je kasno sinoć, nakon ponoći stavljena pod kontrolu, a prilikom sukoba lakše povrede su zadobila dvojica policajaca, te jedan uposlenik Imigracionog centra.

Više vozila MUP-a KS je prevrnuto i oštećeno, kao i vozila IOM-a, a načinjena je i velika materijalna šteta na objektima u Centra, kompjuterskoj i drugoj opremi.

Prema informacijama iz policije, sve je započelo sinoć oko 20 sati okupljanjem veće grupe migranata, koji su narušavali javni red i mir.

Potom je došlo do međusobne tuče, nakon čega je u kamp stigla policija.

U suzbijanju nereda je učestvovao veliki broj pripadnika policije, pripadnika Interventnih jedinica više policijskih uprava, kao i specijalci sa psima.

– U toku je rad na dokumentovanju krivičnih djela nasilničko ponašanje, nanošenje lakših tjelesnih povreda, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu prilikom obavljanja poslova sigurnosti, krađa i oštećenje tuđe stvari – kažu jutros iz MUP-a KS.

Ranije su iz policije kazali da je do izbijanja nereda došlo nakon što su radnici IOM-a pokušali premjestiti u drugi kamp jednog migranta koji je narušavao red u Centru.

– Radi se o migrantu, koji je ustvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba – kazao je glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

U ovom centru inače boravi oko 3.000 korisnika, a manji incidenti su gotovo svakodnevni.

Povod za sukobe najčešće je borba migranata za bolji smještaj s obzirom na to da ih dio boravi u zatvorenim prostorima, dok je jedan dio smješten u šatorima.

VIJESTI

Najnovije vijesti