Četvrtak, 22 Februara, 2024

Norveški stručnjak tvrdi da je koronavirus nastao u labaratoriji

Poznati norveški virusolog Birger Sorensen tvrdi da je koronavirus slučajno pušten iz laboratorije, te da nije riječ o prirodnom virusu. 

Sorensen u intervjuu za švedski portal “Fria tider” tvrdi da postoji jasan dokaz da ovaj virus ne potiče iz životinjskog svijeta, već iz laboratorije, a to je njegova struktura i sposobnosti brzog širenja među ljudima.

– Čvrsto vjerujem da je greškom oslobođen. Kad su američke vlasti sprovele nadzor u Vuhanu 2018. godine, opisale su tu laboratoriju kao rizičnu – kaže Sorensen.

On ne smatra svoje tvrdnje kontroverznim i navodi da već postoje dokazani slučajevi curenja drugih virusa iz laboratorija.

– Postoje mnoge laboratorije koje su greškom oslobodile viruse. Originalni virus sars pušten je u Singapuru – podsjeća Sorensen, govoreći o incidentu koji se dogodio 2003. godine.

Norveški virusolog smatra da je i koronavirus procurio krajem avgusta ili početkom septembra 2019. godine.

On navodi da se, na osnovu brzine kojom se virus širi, može pretpostaviti da je već bio prilagođen za širenje među ljudima u laboratoriji koja istražuje uticaj virusa na ljudske ćelije.

Sorensen tvrdi da niko do sada nije uspješno dokazao da je taj virus zapravo prirodno evoluirao.

On je o koronavirusa objavio dvije studije. Prva je bila o tome kako se novi virus veže za receptore u ljudskim ćelijama, a druga se bavila dokazima koji sugerišu da virus nije prirodno evoluirao.

Drugu studiju nije objavio nijedan naučni časopis.

Sorensen je virusolog koji je poznat norveškoj javnosti. Kada je 2009. godine izbio svinjski grip stekao je pažnju javnosti zbog svog doprinosa u radu na vakcini.

Bavio se i istraživanjima o HIV-u i eboli.

(Avaz)

VIJESTI

Najnovije vijesti