Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Novčana kazna za pet slučajeva zbog nevakcinisanja djece

Nadležni sudovi u bh.entitetu RS-a u devet slučajeva izrekli su uslovnu kaznu i u pet slučajeva najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM roditeljima koji su odbili da vakcinišu svoju djecu.

“S obzirom da sistematsku imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o istoj, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti zdravstvenu inspekciju. Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa”, izjavila je Dušanka Makivić, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata RS apeluju na roditelje da ispoštuju ovu zakonsku obavezu jer “cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice”.

Prema njenim riječima u ovoj godini je pozvano više od 90 roditelja, pri čemu se većina njih odazvala pozivu i veći broj pozvanih roditelja nakon razgovora s inspektorom prihvatio je da vakciniše dijete, dok je određeni broj tražio dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta.

“Protiv 30 roditelja koji su izričito odbili vakcinaciju, inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima”, istakla je Makivić.

VIJESTI

Najnovije vijesti