Srijeda, 29 Novembra, 2023

Noviji auti imaju sve manje rezervoare, pazite se kad se upali lampica goriva

Većina nezavisnih procjena sugeriše da se indikator rezerve za gorivo obično uključuje na preostalih 10% do 15% kapaciteta rezervoara. S obzirom da današnji automobili imaju sve manje i manje tankove, treba biti još oprezniji kada se upali vozačima jedna od najmržih lampica.

U zadnjih 10 godina proizvođači su na račun downsizinga smanjivali rezervoare za gorivo kako bi ostvarili uštede na masi i ujedno na potrošnji. Istovremeno, dodatak AdBlue tekućine kod modernih Euro 5 i posebno Euro 6 dizela je prouzrokvao ugradnju dodatnog tanka, koji zna mjeriti i do 20 litara, pa se prostor za regularni rezervoar goriva neminovno smanjio. Koliko god su se proizvođači pravdali da su smanjili potrošnju, s obzirom na sve manje i manje rezervoare, treba paziti kad se upali lampica za gorivo.

Zašto je to tako? Iako većina nezavisnih procjena sugeriše da se lampica rezerve obično uključuje na preostalih 10% do 15% kapaciteta rezervoara, moramo se prisjetiti da 10 ili 15% nije isto na tanku od 45 ili onom od 55 litara. Dakle, količina ”rezerve” u novijim automobilima je manja nego prije. KLIX

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti