Utorak, 18 Juna, 2024

Obilježen Svjetski dan voda u Tuzli: ”Ne ostavimo nikoga bez vode”

Od 29 javnih česama u Tuzlanskom kantonu, čak 13 ne zadovoljava kriterije Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće – pokazala je laboratorijska analiza Zavoda za javno zdravstvo TK.  Zdravstveno neispravna voda je u česmama širom kantona od Tuzle, Živinica, Banovića, Gračanice, Srebrenika, Doboj istoka, Kalesije i Kladnja.

Zdravstveno neispravne vode su:

 1. Javna česma Hum Miladije, Tuzla
 2. Javna česma Ječmište, Tuzla
 3. Javna česma Lipa Mihatovići, Tuzla
 4. Javna česma Djedovača,G.Dubrave, Živinice
 5. Javna česma Bjelkina voda, Banovići
 6. Javna česma Vida II, Gradačac
 7. Javna česma Cerić Orahovica, Gračanica
 8. Javna česma Tursun Stjepan polje Gračanica,
 9. Javna česma Bukovik, Srebrenik
 10. Javna česma Avdina i Ajšina voda Luka, Srebrenik
 11. Javna česma Avdićkuša Klokotnica, Doboj Istok
 12. Javna česma Masle G.Vukovije, Kalesija
 13. Javna česma Podglavica Jaz, Kladanj

”Svakako da prvo pomislimo na mikrobiološko onečišćene vode i mogućnost prenosa različitih zaraznih bolesti – zbog prisustva bakterija koje su pokazatelj fekalnog zagađenja tih voda. Po stanovništvo bi se to moglo odraziti lakim širenjem zaraznih bolesti na vrlo lak način, putem nastanka epidemije nekih zaraznih bolesti.” – rekla je Nadina Nuhbegović, iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Građani moraju znati ove podatke, moraju izbjegavati konzumiranje te vode, te u konačnici moraju više voditi računa o higijeni – poručeno je sa  predavanja u OŠ Podrinje Mihatovići koje je Zavod za javno zdravstvo organizovao u ovoj školi za učenike i roditelje.

”Normalno da se dobro prisjetiti svega toga, da ne bi došlo do nekih zaraza ili nekih infekcija. Da podsjetimo i našu djecu na sve to normalno.” – kaže Hanija Mustafić.

A mališani OŠ Podrinje Mihatovići imali su priliku slušati i predavanje diplomirane sanitarne inžinjerke u Zavodu za javno zdravstvo TK. ‘Održali smo edukativno predavanje djeci, prvog i drugog razreda na temu ”Voda i zdravlje” gdje smo posebnu pažnju obratili pažnju na obavljanje lične higijene, koliko je voda dobra za naše zdravlje itd. Oni su pripremili neke recitacije tako da smo sve zajedno završili i na taj način obilježili ovaj dan.” –kaže Amila Šišić iz ZZJZ TK 

Ovaj dan obilježen je i u TC Dramar gdje su učenici Osnovne škole Sjenjak za  nastavno osoblje, političke zvaničnike, profesore… učenici priredili bogat i neobičan program.

”Danas smo, za razliku od prethodnih godina, uveli debatu gdje se postavljaju različita pitanja iz publike i gdje dječiji parlament odgovara na njih” – objasnila je Lamija Ahmetović, učenica JU OŠ ”Sjenjak”.

Uz prigodne pjesme, referate i druženje, još jednom je obilježen Svjetski dan voda širom Tuzle; sa jasnom napomenom da je važno da ”ne ostavimo nikoga iza” jer ipak… svako mora imati vodu!

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti