Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Od 1. januara poskupljuju cigarete u BiH, cijene veće do 20 feninga

Uprava za indirektono oporezivanje BiH nedavno je donijela odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje, koja će se primjenjivati od 1. januara 2021. godine, čime će duhan i duhanske prerađevine poskupjeti početkom naredne godine.

Proizvođači i distributeri duhana i duhanskih prerađevina su do 15. decembra trebali dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta i duhana.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kazali su da samo jedna kompanija nije dostavila nove cijene cigareta, a riječ je o distributeru brenda Philip Moris, ali očekuju i njihov odgovor.

Prema podacima koje nam je dostavila Uprava za indirektno oporezivanje, cigarete će u prosjeku poskupjeti za od 10 do 20 feninga, osim proizvoda brenda JTI Polska Sp čiji proizvodi će poskupjeti za jednu KM.

Ataco Mostar je jedina firma koja nije promijenila cijenu cigareta. Međutim, dostavili su nove cijene za duhan.

Također, utvrđene su i akcize na duhan za pušenje za 2021. godinu, a cijena će iznositi 130 KM po kilogramu.

Društvo Altes također je dostavilo nove cijene duhana za motanje, a cijenja kutije od 30 grama Flandria duhana bit će 8,50 KM.

Nove cijene stupit će na snagu 1. januara. Duhan i cigarete prodavat će se po novim maloprodajnim cijenama koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu u maloprodajnom objektu.

(Klix)

VIJESTI

Najnovije vijesti