Četvrtak, 2 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIOd danas se u Hrvatskoj plaća i kunama i eurima

Od danas se u Hrvatskoj plaća i kunama i eurima

Od danas kreće obavezno dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima za sve poslovne subjekte. Primjenjivat će se od 5. septembra ove pa do 31. decembra 2023.

Cijene i drugi novčani iskazi vrijednosti roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani na način da ne dovode potrošača u zabludu i da potrošač može točno razumjeti na koju se robu odnosno na koju uslugu cijena odnosi i kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate. Također, na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru i mjestu pružanja usluga treba biti istaknut i fiksni tečaj konverzije, piše 24 sata hr.

Blagajne poduzeća također će biti prilagođene za dvojno iskazivanje cijena kako bi na računima ukupan iznos računa bio iskazan u objema valutama.

I plata za avgust, ako se isplaćuje nakon 5. septembra 2022., treba biti dvojno iskazana. Na obavijesti o penzijama i drugim primanjima iz penzionog osiguranja za avgust, koja se isplaćuju u septembru, također će biti dvojno iskazan iznos za isplatu – u kunama i eurima.

Većina ljudi strepi da će cijene usluga i proizvoda porasti nakon uvođenja eura, zbog zaokruživanja na veću cijenu, što je potvrdila i Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Dok je Evropska komisija postavila fiksni tečaj po kojem će se kune preračunavati u euro, postoje još neki mehanizmi zaštite potrošača. Tako na teren izlaze i tajni kupci koji na licu mjesta provjeravaju kako se to provodi u praksi.

Zakonom o uvođenju eura su predviđene određene iznimke i to za situacije gdje dvojno iskazivanje nije primjereno iz praktičnih razloga ili bi uzrokovalo nerazmjerne troškove poslovnim subjektima.

Tako obavezu dvojnog iskazivanja neće imati poslovni subjekti kada prodaju robu i pružaju usluge putem automata, na štandu i klupi na tržnici ili unutar trgovačkog centra, na kiosku, zatim primjerice u proizvodnom objektu obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva, kao ni prilikom prigodne prodaje na sajmu ili izložbi.

S obzirom pak na nerazmjerne troškove, dvojno iskazivanje nije obvezno na totemima benzinskih postaja, fiksnim panelima i ostalim fiksnim stupovima s iskazanom cijenom, agregatima i električnim punionicama, a nije obavezno primjerice ni za uređaje za samoočitavanje cijene u trgovini, taksimetar, kod lutrijskih igara s unaprijed utvrđenim rezultatom, pri iskazu cijene na vagi i naljepnice s vaganom cijenom, kod iskaza povratne naknade na ambalaži, kod vrijednosti otisnute na državnom biljegu, na poštanskoj marki, na kartici za javnu telefonsku govornicu, na ulaznici, na karti za uslugu putničkog prijevoza …

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari