Subota, 20 Aprila, 2024

Određen pritvor za 11 osoba iz Tuzle

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla je prihvatio prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Uzeira Gušića (34), Adu Milkunića (19), Fuada Halilovića (33), Mirzu Fatušića (28), Semira Ibrahimagića (28), Osmana Gocića (29) i Adnu Muharemagić (31) iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizovao Gušić počinili  produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Uz ovo krivično djelo Ado Milkunić  i Semir Ibrahimagić su osumnjičeni i da su počinili  krivično djelo neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Također, u ovom predmetu je istraga otvorena o protiv dvije ženske osobe  koje su također pripadale ovoj grupi, ali su nakon ispitivanja puštene da se brane sa slobode.

Pomenuti su osumnjičeni da su u periodu od početka januara do 6. jula 2017. godine u grupi koju je organizovao Uzeir Gušić, koji je nabavljao određene količine opojnih droga kokain, extazy (MDMA), amfetamin-speed,  tablete suboxona i marihuanu  za grupu, u različitim ulogama u grupi, pakovali i većem broju ljudi na području Tuzle prodavali ova narkotička sredstva. Novac od prodate droge su potom predavali Gušiću.

Također, Općinski sud Tuzla   je odredio i jednomjesečni pritvor za Adnana Požegića (30), Kushtrima Krasniqija (24) i Tarika Spahića (21) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok je pritvor određen i za Alena Mujkića (30) iz Tuzle  zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Požegić i  Krasniqi su osumnjičeni i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili ekplozivnih materija, odnosno neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja municije iz Zakona o oružju i municiji TK.

Postoji osnovana sumnja da su  oni  u  periodu od sredine aprila do 6. jula 2017. godine nabavljali, prepakivali i većem broju osoba u Tuzli prodavali opojne droge kokain, extazy (MDMA) i  marihuana.

Sve pomenute osobe su lišene slobode u akciji koju su proveli ovo Tužilaštvo i pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga MUP-a TK (Sektor kriminalističke policije MUP-a TK) u četvrtak 6. jula 2017. godine, te je tokom pretresa na većem broju lokacija u objektima koje su koristili osumnjičeni u Tuzli  pronađena određena količina ovih droga, precizne vage, oružje i municija.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u TK, osumnjičeni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužioci su donijeli naredbe o provođenju istrage i ispitali osumnjičene.

VIJESTI

Najnovije vijesti