Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIOdržana sjednica Općinskog vijeća Srebrenik

Održana sjednica Općinskog vijeća Srebrenik

 

Vijece za web 8U Srebreniku je održana posljednja sjednica Općinskog vijeća pred sezonu godišnjih odmora, na kojoj je razmatrano 12 tačaka dnevnog reda. Bez veće rasprave usvojeni su: Prijedlog odluke o utvrđivnaju javnog interesa za rekonstrukciju regionalnog puta R-461 Srebrenik-Sladna-Bukva na području općine Srebrenik, kao i putnog pravca R-461-A Srebrenik-Orahovica Donja na potezu naselja Bare i Luka,  te Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju izvorištva „Mlakva“ u Gornjem Srebreniku. Općinsko vijeće Srebrenik usvojilo je i Prijedlog sanacijskog plana parcelacije za katastarsku općinu Srebrenik Grad, kao i Prijedlog odluke o usvajanju planova potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva na području općine Srebrenik. Kako je istakao načelnik ove općine Nihad Omerović, projekat javno-privatnog partnerstva trebao bi doprinijeti intenzivnijem privrednom i infrastrukturnom razvoju ove općine uključivnajem svih potencijalnih domaćih i inostranih investitora u partnersk iodnos s općinom Srebrenik.

Vijece za web 1 11Neki od projekata koji bi se trebali realizovati u periodu do 2020. godine su izgradnja Sportsko-rekreativnog kompleksa na planini Majevici, Ljetne pozornice s pripadajućim sadržajima u sklopu šireg kompleksa Starog grada Srebrenika, izgradnja Sportsko-rekreativnog kompleksa u zoni sporta i rekreacije u naselju Bare, Druga faza toplifikacije općine Srebrenik, izgradnja Transfer-stanice s pratećim sadržajaima i razvoj selektivnog prikupljanja otpada na području općine Srebrenik te niz drugih projekata koji bi u partnerskom odnosu s privrednim subjektima doprinijeli poboljšanju kvlaiteta življenja na ovom području.

Vijece za web 2 7 Općinsko vijeće Srebrenik usvojilo je i Odluku o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, zanatstva i uslužnih djelatnosti na području općine Srebrenik. Ovom odlukom određuje se maksimalno radno vrijeme trgovinskih objekata tipa dragstor od 06.00 do 24.00 sata, benzinskih pumpi, trgovinskih i ugostiteljskih objekata koji rade u njihovom sklopu od 06.00 do 23.00 sata, s tim da se radno vrijeme u skladu s odredbama ove odluke može organizovati od 00.00 do 24.00 sata. Trgovine koje se bave prodajom pekarskih proizvod imaju radno vrijeme od 06.00 do 24.00 sata, s tim da i njihovo radno vrijeme u skladu s članom 5 ove odluke može se organizovati od 00.00 do 24.00 sata.

Vijece za web 3 5Radno vrijeme prodavnica namalo u toku ljetnog perioda određuje se od 06.00 do 19.00 sati, zimi od 07.00 do 18.00, a maksimalno radno vrijeme može biti do 22.00 sata. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata može trajati od 06.00 do 24.00 sata radnim danom, a petkom i subotom od 06.00 do 01.00 sat. Na današnjoj sjednici OV usvojen je Nacrt odluka o jedinstvenim kriterijima za raspodjelu sredstava obezbijeđenih u budžetu općine Srebrenik za finansiranje boračkih udruženja. Ovom odlukom, prema riječima predsjedavajućeg OV dr. Ibrahima Zukića, želi se izvršiti adekvantija raspodjela sredstava krajnjim korisnima boračko-invalidske zaštite. Riječ je o sredstvima koja se na godišnjem nivou kreću do 186.000 KM namijenjenih za finansiranje osam boračkih udurženja na području ove općine. Ovom odlukom korisnici sredstava su obavezni dodijeljena sredstva koristiti namjenski i to na sljedeći način:

-Udruženja kojima se iz budžeta općine Srebrenik izdvajaju sredstva u iznous od 40.000 maraka i više na administraitvne troškove mogu utrošiti do 30 posto, a 70 posto na direktne troškove članova udruženja.

Vijece za web 4 4

-Udruženja kojima se izdvajaju sredstva u iznosu od 20.000 do 40.000 KM na administraitvne troškove mogu utrošiti do 40 posto, a udruženja koja iz budžeta dobijaju sredstva manja od 20.000 maraka na administraitnve troškove mogu utrošiti i do 50 posto. Na današnjoj sjednici Izvještaj o radu boračkih udruženju s područja općine Srebrenik za proteklu godinu nije dobio podršku vijećnika. Na sjednici su usvojeni Izvještaj o radu Sportskog saveza za prošlu godinu, kao i Prijedlog primjedbi i sugestija na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Tuzlanskog kantona za period 2005.-2025. godina.

Odrzana 23. sjednica OV Srebrenik

23. SJEDNICA OPCINSKOG VIJECA SREBRENIKPrije odlaska na godisnje odmore opcinski vijecnici u Srebreniku odrzali redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Nacrt Odluke o jedinstvenim kriterijima za raspodjelu budzetskih sredstava za finansiranje borackih udruzenja. Usvojen je prijedlog projekta javnog-privatnog partnerstva, koji bi do 2020. godine trebao donijeti nove investicije i privredni razvoj.

Gepostet von Radio Srebrenik 90,8 i 103 FM am Freitag, 6. Juli 2018

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari