Srijeda, 28 Februara, 2024

Oduzeta krijumčarena roba vrijedna 207.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su, u tri odvojene akcije na lokacijama Carinska ispostava Aerodrom Sarajevo, Granični prijelaz Uvac i na putnoj komunikaciji Zenica – Sarajevo, oduzeli raznu robu u vrijednosti 207.000 KM.

Tokom kontrole na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, pripadnici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra (RC) Sarajevo, u saradnji s carinskim službenicima pronašli su i zaplijenili veću količinu lijekova za liječenje narkotičke zavisnosti u ukupnoj vrijednosti 28.000 KM.

Lijekovi su otkriveni u prtljagu turskog državljanina inicijala E. E. Kontrola je obavljena uz pomoć stacionarnog rendgen-aparata “Smith & Heimann”, koji je donirala Vlada SAD, tokom programa EXBS.

Pronađena roba je privremeno oduzeta, a E. E. je procesuiran u skraćenom postupku pred nadležnim Općinskim sudom u Sarajevu, s obzirom na to da je riječ o nerezidentu.

Na graničnom prijelazu Uvac pronađena je veća količina odjevnih predmeta bez dokumentacije o porijeklu u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM. S obzirom na to da su ovom radnjom ostvarena obilježja krivičnog djela krijumčarenja, obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH koji je predložio dalje postupanje.

Također, i službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja RC Sarajevo izvršili su presretanje i pregled vozila koje se kretalo na putnoj komunikaciji Zenica – Sarajevo, a za koje je postojala informacija da se njime rastura roba koja je prokrijumčarena u BiH.

Pronađena je i privremeno oduzeta veća količina namaza „Nutela“ bez dokumentacije o porijeklu u vrijednosti oko 4.000 KM. Protiv počinioca prekršaja bit će podnesena prijava pred nadležnim sudom.

Osim ovih aktivnosti, u toku januara su ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo izvršili 14 privremenih oduzimanja robe stranog porijekla, odnosno robe koja nije prošla zakonsku proceduru carinjenja, a riječ je mobilnom aparatima, satovima, nakitu, putničkim motornim vozilima, odjevnim predmetima, duhanskim prerađevinama itd., u vrijednosti od oko 140.000 KM.

U nekoliko navrata, po nalozima tužilaštava i sudova, sužbenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo asistirali su i policijskim službenicima u vršenju pretresa vozila, a uz upotrebu specijalističke opreme za pregled koju je donirala Vlada SAD.

VIJESTI

Najnovije vijesti