Subota, 20 Aprila, 2024

Oduzeta tekstilna roba i obuća u vrijednosti 62.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u regionalnom centru Tuzla, su u devet odvojenih akcija na terenu privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti 62.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja o nezakonitom prometovanju robe na teritoriji Bosne i Hercegovine, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UIO u Tuzli proveli se aktivnosti na širem području sjeveroistočnog dijela BiH.

 Iz UIOBiH preciziraju da je na putnoj komunikaciji Brčko – Orašje privremeno oduzeto 315 komada tekstilnih proizvoda marki Adisdas i Nike.

Na graničnim prijelazioma Karakaj i Šepak izvršeno je oduzimanje krijumčarenih patika i torbi, dok je na prijelazima Rača i Orašje otkriveno 716 komada sakrivenih tekstilnih proizvoda u vozilu koje je ulazilo u BiH.

Prikom provjere prometa i porijekla roba na putnom pravcu Brko – Šamac utvrđene su tri nepravilnosti u kojima je izvršeno privremeno oduzimanje 276 pari obuće.

Radilo se o robi stranog porijekla za koju lica od kojih je roba privremeno oduzeta nisu imali dokaze o porijelu iste, te su prekršajno sankcionisana. U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalističku opremu za pregled vozila, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

U proteklih nekoliko dana službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banja Luka, a u saradnji sa kolegama iz Mostara, u nekoliko odvojenih akcija na području Bužima i Velike Kladuše oduzeli su veću količinu zlatnog i srebrnog nakita u tržišnoj vrijednosti od 295.386 KM. I ova se roba prodavala na “crnom tržištu” BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti