Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Otkriven novoizgrađeni spomenik šehidima u mjesnoj zajednici Omerbašići

U prisustvu delegacija Vlade TK, Gradske uprave Srebrenik te boračkih udruženja i građana, na svečan način danas je otkriven novoizgrađeni  spomenik šehidima u mjesnoj zajednici Omerbašići.  Osim što je posvećen Mutapčić  Hajrudinu i Mujkanović Jasminu,dvojici šehida iz ovog mjesta, ovaj spomenik predstavljat će i sjećanje na nedavno preminulog  legendarnog  ratnog komandanta Ibrahima Salihovića, dobitnika najvećeg priznanja „Zlatni ljiljan“, a koji je rođen upravo u  Omerbašićima  i koji je dao ključni doprinos u organizovanju odbrane i jedinica s ovog  mjesnog područja.

Kako je navedeno, spomenik u Omerbašićima je četrdeseto spomen obilježje  izgrađeno  na gradskom području Srebrenika, posvećeno najvećim sinovima s ovog grada i države BIH.

Najznačajniji dio sredstava koja su uložena u izgradnju ovog spomen-obilježja osiguran je od strane Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno resornog Ministarstva za boračka pitanja.

Veliki doprinos u izgradnji spomenika u Omerbašićima dali su i sami mještani ovog naselja koji su uspjeli prikupiti značajna sredstva i koji su  svojim volonterskim  radom uspjeli ovaj projekat dovesti do kraja.

Na današnjoj svečanosti otkrivanja spomenika uručene su i zahvalnice najzaslužnijim pojedincima, a u prostorijama MZ Omerbašići upriličen je i prigodan ručak za sve goste.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI