Subota, 18 Maja, 2024

Ovo su rezultati testa o antitijelima kod Pfizera, Astre, Sputnika i Sinopharma

VAKCINA tvrtke Pfizer Inc./BioNTech stvorilo je najsnažniji imunosni odgovor organizma na covid-19 od četiri cjepiva testiranih u sklopu studije koja je pokazala da su osobe vakcinisane Sinopharmom možda najpodložnije infekciji, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe.

Znanstvenici su usporedili imunosni odgovor organizma u osoba vakcinisanih vakcinom Pfizera, Sinopharma, AstraZenece i Sputnikom V, a studija je provedena u julu na 196 u potpunosti vakcinisanih osoba u Mongoliji, gdje su korištene sve četiri vrste vakcina, što je rijetkost, piše Bloomberg.

Razine neutralizirajućih antitijela na SARS-CoV-2 uveliko su varirale u svakoj od četiri grupe vakcinisanih.

“Relativno niskom” koncentracijom antitijela rezultiralo je vakcinisanje Sinopharmom i Sputnikom V, srednja razina koncentracije antitijela razvila se u vakcinisanih AstraZenecom, a najveći broj antitijela nastao je nakon ubrizgavanja vakcine Pfizer-BioNTecha, pokazala je studija.

Rusi kažu da je istraživanje manjkavo

Razlozi nastalih razlika u imunosnoj reakciji organizma nakon vakcinisanja spomenutim vakcinama sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će vjerojatno uključivati ​​faktore poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi vakcine, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, iz Zaklade Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak. 

I varijacije u načinu na koji su vakcine davane mogle su imati određenu ulogu u dobivenim rezultatima.

No Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji je sudjelovao u razvoju ruske vakcine i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da su usporedbe učinka vakcine manjkave s obzirom na to da je između primjene doze Sputnika V i mjerenja količine antitijela prošlo više vremena nego kod drugih vakcina. 

RDIF ističe i da su osobe koje su vakcinisane Sputnikom bile u prosjeku 10 godina starije od onih koje su primile ostale vakcine.

Rezultati su pokazali da su ljudi vakcinisani Sinopharmovom vakcinom, koji su u vrijeme istraživanja činili 89.2 posto odraslih vakcinisanih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba vakcinisanih Sputnikom V ili AstraZenecom, mogli biti podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istaknuli su da će u daljnjoj kontroli širenja pandemije covida u Mongoliji i u svijetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput booster doza vakcina, ali i potencijalno jače i učinkovitije vrste vakcina.

VIJESTI

Najnovije vijesti