Petak, 24 Maja, 2024

“Pametne kamere” uskoro na saobraćajnicama TK

Dvadeset tzv. “ pametnih kamera”, poput ove na magistralnom putu Tuzla – Orašje u gradu Srebrenik, do početka juna bit će postavljeno na strateškim saobraćajnicama u Tuzlanskom kantonu. Nadzorni sistem “Sparta” automatski će otkrivati ukradena, te vozila koja su predmet istrage.

“Alarmirat će policijske snage da u datom momentu, promptno postupe po toj informaciji. Ovaj sam sistem nije samo usmjeren na sigurnost saobraćaja. On hoće u tom dijelu doprinijeti,ali ima ima širi dijapazon mogućnosti i širi značaj za sigurnost”  isiče Damir Hadžić, šef Odsjeka za koordinaciju i usmjeravanje Uprave policije MUP-a TK.

Sistem će biti uvezan i sa bazom podataka o ličnim podacima građana i prepoznavati neregistrovana vozila – za što će nesavjesni vozači plaćati od 100 do 400 KM. A kazne neće izbjeći ni vozači sa stranim registarskim oznakama.

Pametne kamere u evropskim zemaljama godinama su svakodnevnica.

Ima i u našoj državi. Već šest godina u općinama sarajevskog kantona i Grada Sarajeva.

“Stacionarni uređaji su se pokazali i više nego korisni, policijskim službenicima u otkrivanju krivičnih djela, posebno krivičnih djela krađe vozila” kaže Mersiha Novalić,načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije MUP KS

Kamere ipak neće biti iznenađenje – vozčači će na njih biti upozoreni saobraćajnim znakovima.

VIJESTI

Najnovije vijesti