Subota, 18 Maja, 2024

PD Majevica Srebrenik realizovalo projekt Pick one leave none

U protekle dvije godine Planinarsko društvo Majevica Srebrenik realizovalo je projekt Pick one leave none, koji se finansira kroz Erazmus+ sport program Evropske unije u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Nosilac projekta je Planinarski klub Tara, a partneri na projektu u Srbiji su Nacionalni park Tara, RRA Zlatibor iz Užica, Planinarski klub Azot iz Velesa iz Makedonije, PK Gorščica iz Zagreba i Planinarsko društvo Majevica iz Srebrenika.

„-Mi smo dio projekta čiji je cilj podizanje svijesti o očuvanju čistoće na planinama. Naša uloga u ovom projektu je bila da planinarima dokažemo i pokažemo da sav otpad koji ponesu na planinu vrate sa sobom, a također cilj je bio i upoznavanje drugih planinarskih društava  i ljubitelja prirode sa ovim projektom. Također, izradili smo i tri info panoa da bi se jednostavno objasnila svrha projekta. Izradili smo tri punkta na koje smo postavili kante za smeće u kojima bi se trebao selektovati otpad koji planiniri donesu ili koji pronađu na planini, a imali smo i niz sastanaka gdje smo i djecu i mlade upoznali sa bitnošću očuvanja čistoće na planini,a imali smo i podršku lokalne zajednice“, navodi Mirza Ordagić, predsjednik Planinarskog društva Majevica Srebrenik.

Tokom dvije godine realizacije projekta na četiri planine Tari, Majevici, Medvedici kod Zagreba, Jakupici u Makedoniji odabrani su dijelovi staza, sekcije i poligoni na kojima se brojalo smeće različitih vrsta, kako bi se ustanovilo kojih vrsta smeća ima na tim područjima.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI