Utorak, 18 Juna, 2024

Plenković odao počast žrtvama opsade Sarajeva

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji danas boravi u službenoj posjeti BiH, u Sarajevu je položio vijenac na spomen-obilježje na mostu “Suade i Olge”.

Na ovaj način, predsjednik hrvatske vlade odao je počast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić koje su na tom mjestu poginule 5. aprila 1992. godine, kao i svim žrtvama u Sarajevu tokom agresije na BiH.

Plenković će se u nastavku posjete BiH susresti s reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Hrvatski premijer jutros je svečano dočekan ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu, nakon čega je održan sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Održan je i sastanak s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH – predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem, kao i predsjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Među ključnim političkim temama o kojima se razgovaralo je aktualna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične saradnje.

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa, saradnji na realizaciji zajedničkih projekata, posebno u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, jačanju ekonomskim odnosa, saradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj podršci Hrvatske evropskom putu BiH.

federalna.ba/Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti